9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Stoltenberg: Po iskreni razpravi s Trumpom je Nato močnejši

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po burnem dogajanju v Bruslju zatrdil, da je bil vrh “zelo dober”. Vse zaveznice so zelo jasno slišale sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Po iskreni razpravi o pravični delitvi bremen je Nato močnejši, okrepila je zavedanje o nujnosti krepitve obrambnih izdatkov, je poudaril.

Stoltenberg je spomnil, da je pričakoval iskreno razpravo o pravični delitvi bremen in da so se ta pričakovanja uresničila. A takšna razprava je po njegovih besedah med zavezniki nekaj normalnega.

“Razumemo, da ta ameriški predsednik zelo resno misli glede obrambnih izdatkov in to ima jasen učinek,” je izpostavil generalni sekretar ter spomnil, da zaveznice po letih rezanja milijard zdaj dodajajo milijarde.

Odkar je predsednik Trump prevzel položaj, so evropske zaveznice in Kanada dodale 41 milijard dolarjev v obrambne proračune, vse so se zavezale k znatnemu povečanju, je poudaril generalni sekretar.

“Zaradi močne vodilne vloge predsednika Trumpa obstaja zdaj novo zavedanje o nujnosti glede obrambnih izdatkov,” je še izpostavil Stoltenberg in dodal, da so se danes vse zaveznice strinjale, da bodo podvojile prizadevanja.

Vse zaveznice so po besedah generalnega sekretarja zavezane Natu, ker je ta dober za Evropo in za Severno Ameriko. Svetovni vojni in hladna vojna so pokazale, da smo skupaj močnejši, je dejal.

Ob tem je znova spomnil, da je Nato doslej peti člen o skupni obrambi, ki v primeru napada na eno članico vse zavezuje k pomoči napadeni zaveznici, sprožil le enkrat: po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v ZDA.

Konkretno je to pomenilo, da se je na sto tisoče evropskih in kanadskih vojakov borilo z ramo ob rami z Američani v Afganistanu in da jih je več kot tisoč plačalo z življenjem, je še spomnil Stoltenberg.

Zadnje novice

Sorodne vsebine