10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Število smrtnih žrtev požarov v Grčiji naraslo na 94

Število smrtnih žrtev nedavnih gozdnih požarov v Grčiji je danes naraslo na 94, potem ko je v bolnišnici poškodbam podlegla 57-letna ženska, so sporočili gasilci. Več kot 30 ljudi se po požarih, ki so med drugim 23. julija opustošili letovišče Mati blizu Aten, še vedno v bolnišnicah, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Grčiji zaradi najbolj smrtonosnih požarov poteka sodna preiskava o morebitnih napakah oblasti. Opozicija obtožuje vlado, da se ni primerno odzvala na požare, med drugim ni primerno obveščala niti evakuirala območja, kjer požari sicer niso redkost. Vlada pa naj bi skušala tudi prikriti razsežnost smrtnih žrtev.

Po požarih je odstopil namestnik ministra za civilno zaščito, ki je bil pristojen za policijo, Nikos Toskas, zamenjana pa sta bila tudi načelnika policije in gasilcev.

Grški premier Aleksis Cipras je pred dnevi obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče. Cipras je ta teden tudi napovedal, da bodo zrušili 3200 nezakonito zgrajenih poslopij, ki zapirajo dostop do cest in obale na Atiki. Veliko število žrtev je namreč med drugim posledica tega, da mnogi zaradi zaprtosti dostopov do morja niso uspeli zbežati pred ognjenimi zublji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine