7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Število okužb na Balkanu še naprej narašča: Srbija – 276, Severna Makedonija – 126, BiH – 109, Hrvaška – 52 novih primerov Covida-19

V državah Balkana število okužb z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Največje število okužb, 276, so v zadnjih 24 urah potrdili v Srbiji, kjer v tednu po parlamentarnih volitvah vsakodnevno poročajo o več kot sto okužbah. Tudi iz BiH in Severne Makedonije prihajajo danes znova podatki o visokem številu novih okužb. Zato preseneča, da je EU Odprla tudi meje s Srbijo in Severno Makedonijo.

Tri osebe so zaradi covida19 v Srbiji v minulih 24 urah umrle, s čimer je skupno število smrti naraslo na 277. Aktivno okuženih je 1625 ljudi. Od začetka epidemije so sicer v Srbiji potrdili že skupno 14.564 primerov novega koronavirusa, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. v zadnjem dnevu so opravili 8377 testiranj, skupno pa že več kot 400.000.

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 109 novih primerov okužbe, od tega 69 v Federaciji BiH. Testirali so 1100 ljudi. Doslej so v državi potrdili 4440 primerov okužb. Zaradi covida19 je umrl še en bolnik, skupno 172. Med njimi je bilo več kot dve tretjini starejših, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Epidemiološke službe in krizni štabi v obeh entitetah so znova pozvali državljane k spoštovanju varnostnih ukrepov, ki vključujejo obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in izogibanje množičnim dogodkom.

Iz Severne Makedonije danes poročajo o 126 novih okužbah in štirih smrtnih primerih. Opravili so 1140 testov, največ pozitivnih, 66, je bilo znova v Skopju. Skupno je število okuženih v Makedoniji tako naraslo na 6334, 2475 ljudi je ozdravelo, 302 sta umrla, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Severni Makedoniji bodo kljub temu v sredo odprli letališči v Skopju in Ohridu, kjer bodo zaradi pandemije novega koronavirusa veljali strogi ukrepi. Med drugim bodo morali potniki na letališče priti tri ure pred letom, svojci pa jih ne bodo smeli pospremiti. Zaščitne maske so obvezne, pri vstopu v letališko stavbo pa jim bodo izmerili telesno temperaturo, obvezno je tudi razkuževanje rok. Sumljive osebe bodo odpeljali v sobo za izolacijo, kjer bodo posebne medicinske ekipe opravile nadaljnje preglede, navaja Tanjug.

Na Hrvaškem 52 na novo okuženih, nočni klubi ostajajo odprti

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dodal, da ne ve ničesar o domnevnih obljubah Sloveniji, da bo Hrvaška zaprla nočne klube.

Govorec slovenske vlade Jelko Kacin je pred tem danes povedal, da Slovenija Hrvaške ne umika s seznama epidemiološko varnih držav, potem ko je bilo po ponedeljkovem pogovoru premierjev obeh držav Janeza Janše in Andreja Plenkovića dogovorjeno, da bo Hrvaška zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala tovrstne množične prireditve.

Hrvaški novinarji so glede Kacinovih navedb zastavljali vprašanja Božinoviću na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. A hrvaški notranji minister je dejal, da ne ve za nobene tovrstne obljube Hrvaške.

Kot je pojasnil, predstavniki hrvaškega štaba o tem niso govorili s slovenskimi kolegi, za pogovor Janše in Plenkovića pa je izvedel ob spremljanju ponedeljkovega predvolilnega soočenja Plenkovića in šefa opozicijske SDP Davorja Božinovića na komercialni televiziji RTL. Jasno je povedal tudi, da odločitve o zapiranju nočnih klubov ni.

Izpostavil je, da hrvaški inšpektorji v sodelovanju s policisti že nekaj dni intenzivno preverjajo izvajanje posebnih epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom v nočnih klubih. Zaenkrat so kršilce opominjali, naj čim prem odpravijo pomanjkljivosti, ki se nanašajo predvsem na kršitve spoštovanja medsebojne razdalje in previsokega števila obiskovalcev.

Kot je sicer dodal, je možnost zapiranja nočnih klubov na mizi, če bodo ti postali žarišča širjenja okužb. Na novinarsko vprašanje, ali ostajajo odprti tudi klubi na plaži Zrće na otoku Pagu, ki je znana po množičnih zabavah ob elektronski glasbi, je minister dejal, da tega ne ve. Meni pa, da množične prireditve, kot so bile v minulih letih, na Zrćah letos poleti niso realne.

Že pred tem je Božinović napovedal, da bo Hrvaška znova delno odprla svojo mejo za določene skupine potnikov iz Bosne in Hercegovine, kar da bo v skladu s priporočili Evropske komisije.

Poleg uradnih oseb, kot so pripadniki policije, zdravstvenih služb, civilne zaščite in diplomacije, bodo vstop na Hrvaško med drugim dovolili tudi potnikom iz BiH, ki so v tranzitu, ter osebam, ki potujejo iz turističnih, poslovnih ali nujnih osebnih razlogov. Zavrnil je ugibanja, da gre za predvolilno potezo, s katero želijo omogočiti glasovanje na nedeljskih parlamentarnih volitvah hrvaškim državljanom v BiH, ki lahko volijo na Hrvaškem in so tradicionalno volivci HDZ.

Vodilni hrvaški epidemiolog Capak je medtem povedal, da je na Hrvaškem trenutno 515 obolelih s covidom-19, potem ko so v preteklih 24 urah zabeležili 52 novih primerov. Na zdravljenju v bolnišnicah je 75 oseb, dve sta priključni na ventilatorje. V samoizolaciji je 4510 oseb.

Doslej so na Hrvaškem potrdili skupno 2777 okužb z novim koronavirusom, 2155 okuženih pa je ozdravelo. Umrlo je 107 ljudi. Testirali so več kot 79.000 oseb, med njimi 921 v zadnjih 24 urah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine