6.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Ste videli, kakšno obvestilo je Iran poslal mednarodni agenciji za jedrsko energijo?

Piše: C. R.

Iran je Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) obvestil, da bo začel bogatiti uran do 60 odstotkov, je danes poročala iranska tiskovna agencija Irna. Ni pa navedla, kdaj je namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči v pismu s tem seznanil omenjeno agencijo Združenih narodov.

S tem bi se Iran približal meji 90 odstotkov obogatenega urana za vojaško uporabo. To bi bila tudi nova kršitev zavez iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, po katerem lahko Iran bogati uranovo rudo do 3,67 odstotka čistosti. Od januarja ga sicer bogati do 20 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju iranske televizije v angleščini Press TV naj bi bogatenje do 60 odstotkov Iran začel v sredo.

Agencija Irna je tudi poročala, da bodo v jedrski objekt v Natancu dodali tisoč centrifug s 50 odstotkov večjo zmogljivostjo od tamkajšnjih centrifug, nadomestili pa bodo tudi tam poškodovane naprave v nedeljskem napadu.

Za nedeljski napad na jedrski objekt v Natancu je Teheran obtožil Izrael, ki mu je obljubil maščevanje ter širjenje svojih jedrskih aktivnosti. Vlada v Teheranu je sporočila, da je bila “sabotaža izvedena v cevi z električnimi kabli, ki je vodila do centrifug” kar je povzročilo “škodo na sistemu”. Incident, ki ga je Iran označil za teroristično dejanje, se je zgodil dan potem, ko je Teheran sporočil, da so v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran, s čimer je opustil novo obvezo v okviru jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Povečanje bogatenja urana pa je Iran danes objavil le nekaj ur po obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Teheranu. Med obiskom sta državi potrdili skupna stališča pred nadaljevanjem pogajanj na Dunaju o jedrskem programu Irana, katerih cilj je vrnitev ZDA k jedrskemu sporazumu in odprava sankcij proti Iranu, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine