9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ste slišali to? Türk naj bi postal novi komisar ZN za človekove pravice

Piše: C.R., STA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres namerava imenovati avstrijskega diplomata Volkerja Türka za novega visokega komisarja ZN za človekove pravice, poročajo tuje tiskovne agencije sklicujoč se na diplomatske vire in skupine za človekove pravice. Na tem položaju naj bi zamenjal Michelle Bachelet, ki se ji je konec avgusta iztekel mandat.

Združeni narodi teden dni po tistem, ko je Michelle Bachelet po izteku štiriletnega mandata zapustila ta položaj, uradno še niso objavili, kdo jo bo nasledil.

Po navedbah več virov je Guterres v sredo pozno zvečer obvestil države članice Združenih narodov, da si na tem zahtevnem položaju želi Türka, dolgoletnega uslužbenca pri Svetovni organizaciji, ki je trenutno pomočnik generalnega sekretarja za politična vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

57-letni Avstrijec v sistemu ZN službuje že več kot tri desetletja in je tesno sodeloval z Guterresom že v času, ko je ta vodil agencijo ZN za begunce (UNHCR).

Imenovanje kandidata mora potrditi Generalna skupščina ZN v New Yorku, ki naj bi zadevo obravnavala danes ali v petek, so po poročanju AFP povedali viri.

“Pri vseh prejšnjih imenovanjih je bil kandidat, ki ga je predlagal generalni sekretar, potrjen s konsenzom,” je v izjavi poudarila Mednarodna služba za človekove pravice (ISHR).

Med kandidati za naslednika Michelle Bachelet, nekdanje predsednice Čila, sta bila po poročanju agencije Reuters tudi karierni diplomat Federico Villegas iz Argentine in Adama Dieng iz Senegala. Slednji je bil v preteklosti svetovalec Guterresa glede preprečevanja genocida.

Novega komisarja za človekove pravice čakajo občutljive naloge in izzivi, denimo v povezavi z vojno v Ukrajini ali poročilom o kršitvah človekovih pravic v kitajski provinci Xinjiang, ki ga je Bachelet objavila 31. avgusta, tik pred iztekom mandata.

Iz poročila med drugim izhaja, da je Kitajska odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom in drugim muslimanskim manjšinam v Xinjiangu. V Pekingu so poročilo zavrnili in ga označili za farso, ki da jo je zrežiral Zahod na čelu z Washingtonom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine