13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Stanje v Iranu že blizu vrelišča! Strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne: “Po moji oceni bodo Američani verjetno odgovorili z napadom na izstrelišče raket”

V torek ob 23.30 uri po srednjeevropskem času je Iran izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Merili so na najmanj dve oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer so nastanjeni ameriški in koalicijski vojaki, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman. V napadenem oporišču v Erbilu je bilo tekom napada tudi šest pripadnikov Slovenske vojske.

 

Zunanji minister Irana Džavad Zarif je sporočil, da se je Iran za raketna napada na letalski oporišči v Iraku odločil v samoobrambi in poudaril, da si ne želi vojne. V napadih z 22 raketami naj bi bilo po poročanju iranskih virov ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev naj ne bi bilo.  Po poročanju STA je ta še dodal: “Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike”.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine