-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Srednja Evropa: najpomembnejše novice od 23. do 29. avgusta

Piše: C. R.

Madžarska

Madžarski predsednik János Áder je v ponedeljek (23. avgusta) izrazil nasprotovanje ruski “enostranski priključitvi” Krima leta 2014. “Spomin na agresijo obeh velikih sil in travmo Trianona je globoko zasidran v zavesti Madžarov, zato natančno vemo, zakaj je priključitev Krima tako občutljiva za ukrajinski narod,” je dejal v Kijevu na konferenci Platforma o Krimu, na kateri so sodelovali predstavniki 46 držav in mednarodnih organizacij.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v ponedeljek (23) sporočil, da je madžarska vojska iz Kabula na Madžarsko vrnila 173 ljudi, od tega 96 Afganistancev ter več Avstrijcev in Američanov. Ob tem se je Szijjártó zahvalil Uzbekistanu za pomoč in kritiziral odnos ameriških sil: “Madžarska se obnaša kot zvesta in zaupanja vredna zaveznica, zvesta in zaupanja vredna prijateljica […] to ne velja vedno za naše zaveznike […] na zahtevo Amerike in Avstrije smo vrnili precejšnje število potnikov. V zameno pa pričakujemo, da naši zavezniki, vključno z Američani, ki nadzorujejo kabulsko letališče, ne bodo ovirali vstopa ljudi, ki jih bo madžarska stran odpeljala s kabulskega letališča.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v torek, 24. avgusta, v Budimpešti sprejel ruskega kolega Sergeja Lavrova. Državnika sta predstavila dobre dvostranske odnose med Rusijo in Madžarsko.

Po študiji UNICEF-a in inštituta Publicus, ki jo navaja poslovni dnevnik Világgazdaság, je pandemija koronavirusa povzročila ponoven pojav “tesnobe, panike in depresije med otroki”, kar ima “resne negativne učinke na njihovo psihično počutje”, zlasti “zaradi socialne izolacije”. Poleg tega so nekateri mladi med pandemijo pridobili 10-15 kg, drugi pa imajo “težave s samopodobo, ki so privedle do anoreksije”.

Župan Budimpešte Gergely Karácsony (Párbeszéd, opozicija) je v četrtek, 26. avgusta, napovedal, da bo nasprotoval organizaciji svetovnega prvenstva v atletiki leta 2023 v madžarski prestolnici v znak protesta proti Fudanskemu zakonu in dejstvu, da so “zasebni in kitajski interesi za vlado pomembnejši kot zagotavljanje dostopnih stanovanj podeželskih študentov v Budimpešti”. Po mnenju Karácsonyja bi ustanovitev kampusa kitajske univerze Fudan v Budimpešti pomenila opustitev projekta študentskih domov v prestolnici, kar pa Gergely Gulyás, vodja urada predsednika vlade, zanika.

Madžarski minister za javno upravo Miklós Kásler se je ob začetku novega šolskega leta odločil, da nošenje maske v učilnicah ne bo obvezno, “saj zaradi uspešnega nadzora in visoke stopnje cepljenja v vsakdanjem življenju ni več strogih omejitev”, saj je “cepljena velika večina pedagoških delavcev in 168 000 srednješolcev, starejših od 12 let”. Vendar je minister poudaril, da je “hkrati pomembno, da starši ne vodijo otrok s simptomi na javna mesta in da javne izobraževalne ustanove več pozornosti namenijo osnovnim zdravstvenim pravilom”.

Druga posledica ukrepov Covida je, da se je rodnost na Madžarskem že več mesecev močno zmanjšala. Po podatkih centralnega statističnega urada se je julija 2021 v državi rodilo 8153 otrok, kar je 509 manj kot julija 2020, torej 5,9-odstotno zmanjšanje.

Župan Budimpešte Gergely Karácsony je v četrtek, 26. avgusta, napovedal, da bo javni prevoz v madžarski prestolnici od začetka šolskega leta za otroke, mlajše od 14 let, brezplačen.

V nedeljo, 29. avgusta, je v Budimpešti okoli 5 000 ljudi protestiralo proti politiki cepljenja, pri čemer sta bili glavni točki protesta obvezno cepljenje in zdravstveni potni list.

Poljska

Po poljski evakuacijski misiji iz Kabula, ki so ga 15. avgusta zasedli talibani, je poljski urad za tujce (Urząd do Spraw Cudzoziem, UdSC) pravkar sprejel 1 024 afganistanskih beguncev, začele pa so se tudi številne pobude za njihovo pomoč in lažje vključevanje.

Poslanka Anna Maria Siarkowska (PiS) je v petek, 27. avgusta, razkrila, da poljsko ministrstvo za zdravje pripravlja predlog zakona, ki bo delodajalcem omogočil, da preverijo, kdo od zaposlenih je bil cepljen, kar bi lahko pospešilo razpad večine Združene desnice v Sejmu. “Berem in ne morem verjeti svojim očem … Zdi se, da si je […] namestnik ministra za zdravje W. Kraska zadal nalogo uničiti parlamentarno večino. Kdor misli, da bo priprava zakonov, ki državljanom onemogočajo delo, ostala neopažena, se moti,” je zapisala na Twitterju. Namestnik ministra za zdravje Waldemar Kraska je to informacijo potrdil: “Osnutek se pripravlja na ministrstvu. Želimo, da se ta projekt uvrsti na dnevni red naslednjega zasedanja Sejma […]. Želimo, da bi delodajalci imeli takšno priložnost.

Poljska naftna družba PKN Orlen je v sredo, 25. avgusta, sporočila, da je sklenila strateško partnerstvo z ameriškim podjetjem GE Renewable Energy, ki je specialist za vetrne turbine na morju. To sodelovanje se nanaša na razvoj vetrnih elektrarn na obali Baltskega morja na severu Poljske v okviru strategije Orlen2030, s katero želi družba PKN okrepiti svoj “vodilni položaj pri energetski tranziciji v Srednji Evropi”.

Vodja Državljanske platforme (PO) Donald Tusk je v petek, 26. avgusta, na poletni univerzi, ki jo je v Olsztynu (Allenstein, severovzhodna Poljska) organiziral varšavski župan Rafał Trzaskowski, napovedal, da bo v primeru vrnitve na oblast odstavil vse sodnike, ki jih je v času vlade PiS imenoval Državni sodni svet: “Če je nezakonito izvoljeni Državni sodni svet nekoga imenoval za sodnika, ima verjetno zelo radikalna stališča. Po spremembi vlade na Poljskem ti sodniki ne bodo več sodniki,” je dejal.

Slovaška

Kot je v sredo, 25. avgusta, poročal madžarski poslovni dnevnik Világgazdaság, sta avtomobilska dobavitelja Kasai (plastični deli) in Adient (sedeži) napovedala zaprtje svojih dveh tovarn na Slovaškem, kar bo povzročilo izgubo 706 delovnih mest. S štirimi tovarnami (VW, Stellantis, KIA motors in JLR) je avtomobilski sektor trenutno pomemben steber slovaške industrije.

Češka republika

Češki minister za zdravje Adam Vojtěch je v torek, 24. avgusta, za časnik Právo potrdil, da so se češki zdravstveni organi v skladu s priporočili Evropske agencije za zdravila (EMA) odločili, da bodo tako imenovanim ogroženim osebam (starejšim, kronično bolnim in oskrbovalcem) od letošnje jeseni naprej ponudili tretji odmerek cepiva Covid.

Zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier (SPD) se je v četrtek, 26. avgusta, med obiskom v Pragi poklonil češkoslovaškim padalcem, ki so 27. maja 1942 na ulicah Prage izvedli atentat na Reinharda Heydricha, namestnika rajha na Češkem in Moravskem. Heydrich je bil tudi vodja protiobveščevalne službe SS (Glavni varnostni urad rajha, RSHA). Heydrich je umrl nekaj dni pozneje, 4. junija 1942, njegovi smrti pa so sledili krvavi povračilni ukrepi, vključno s pokolom v vasi Lidice pri Kladnu (osrednja Češka).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine