7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Srbija gosti skupne vojaške vaje z Rusijo in Belorusijo

V Srbiji so se začele skupne vojaške vaje srbskih, ruskih in beloruskih vojakov, imenovane Slovansko bratstvo 2019. Na vajah, ki bodo v Pančevu na severu Srbije potekale do 27. junija, bo sodelovalo nekaj več kot 200 ruskih, okoli 300 srbskih in do 60 beloruskih vojakov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

 

Na vajah bodo padalske enote iz treh držav vadile sodelovanje v protiterorističnih operacijah. Lani je vaja Slovansko bratstvo 2018 potekala v ruskem črnomorskem pristanišču Novorosijsk.

Srbija sicer sodeluje tudi na vojaških vajah s članicami zavezništva Nato. Odkar se je leta 2006 pridružila Natovemu programu Partnerstvo za mir, je sodelovala v več kot 150 vojaških vajah s članicami zavezništva. Z Rusijo pa je sodelovala na okoli 15 vojaških vajah, je za portal Balkaninsight pojasnil srbski vojaški analitik Nikola Lunić.

V Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem medtem poteka vojaška vaja Nata Saber Guardian 2019, piše na spletni stran ameriške vojske v Evropi. Na njej sodeluje več kot 13.500 vojakov iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Nemčije, Velike Britanije, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Španije, Turčije, Ukrajine in ZDA. Vaja poteka od 3. do 24. junija

Zadnje novice

Sorodne vsebine