9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Spomin na teroristični napad pred 25 leti na Reki – islamist s 70 kilogrami eksploziva z avtom trčil v policijsko postajo

Na današnji dan pred 25 leti je na Reki prišlo do islamističnega terorističnega napada. Državljan Kuvajta je s 70 kilogrami eksploziva v avtu zdrvel v policijsko postajo, odjeknila je močna eksplozija.
 
Leto 1995 je bilo sicer tudi leto operacije Nevihta in Blisk. V začetku maja istega leta je središče Zagreba zadelo več raket, za katere je bil odgovoren “kninski šerif” Milan Martić. Raketiranje je povzročilo veliko materialno škodo in več smrtnih žrtev.
 
Zanimivo pa je, da so tega leta v Sloveniji posneli film “Junaki petega razreda”, ki pripoveduje, kako so otroci preprečili (ne da bi to vedeli), da bi ruski znanstvenik predal načrte za izdelavo eksploziva islamskemu teroristu.
 
Za napadom na Reki pa je tedaj stala organizacija Al-Gamma’a Al-Islamiyya, napadalec je bil 35-letni John Fawza, ki je v napadu umrl in je bil tudi edina smrtna žrtev napada. Ranjenih je bilo 27 ljudi. Kot piše Večernji list, bi bilo lahko žrtev neprimerno več, če ne bi bila zgradba policijske postaje nekoliko višja od mesta, kjer se je nahajal napadalec, slednji pa ni mogel priti prav do zgradbe.
 
Podrobnosti si lahko preberite TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine