28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Spodbudni podatki s trga dela zvišujejo tečaje na Wall Streetu

Spodbudni podatki z ameriškega trga dela so danes na Wall Streetu omilili bojazni pred ohladitvijo globalne gospodarske rasti, ki jo številni napovedujejo zaradi trgovinskega spora, ki ga podpihujejo ZDA. Tečaji vrednostnih papirjev se tako v začetku trgovanja večinoma zvišujejo.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,03 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,56 odstotka višji ravni kot v četrtek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,25-odstotno rast.

Delodajalci v ameriškem gospodarstvu so junija odprli več novih delovnih mest, kot se je pričakovalo, medtem ko rast plač pričakovanjem analitikov ni sledila. Stopnja brezposelnosti je porasla za 0,2 odstotne točke na štiri odstotke, kar pa naj bi bilo posledica dejstva, da se je zaradi živahnejšega zaposlovanja v zadnjih mesecih junija več ljudi prijavilo v evidence iskalcev zaposlitve.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko se je danes razrasel v obojestransko uvedbo dodatnih carin. Najprej so v ZDA opolnoči uvedli carine na uvoz kitajskega blaga v skupni vrednosti 34 milijard dolarjev, na kar se je Kitajska nemudoma odzvala s povračilnimi ukrepi v podobnem obsegu. Ameriški predsednik Donald Trump je Pekingu zagrozil celo še z novimi carinami, in sicer bi jih lahko razširil na celoten izvoz kitajskega blaga v ZDA, to pa pomeni več kot 500 milijard dolarjev.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes znižujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 0,18 odstotka, indeks FTSE v Londonu pa za 0,26 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 0,26 odstotka nižji ravni kot v četrtek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine