12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Splošno sodišče EU ohranilo Hamas na seznamu terorističnih organizacij

Splošno sodišče EU je danes zavrnilo pritožbo skrajnega palestinskega gibanja Hamas glede umika s seznama terorističnih organizacij in tako potrdilo lansko odločitev Sodišča EU. Če bi sodišče ugodilo Hamasu, bi se odmrznila vsa njihova sredstva, ki jih imajo v Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z odločitvijo Splošnega sodišča EU so zavrnili Hamasovo pritožbo glede odločitev, ki jih je Svet EU sprejel med letoma 2010 in 2014 ter v letu 2017, so sporočili iz Luxembourga.

Sodišče EU je že lani podprlo odločitev Sveta EU, ki je palestinsko gibanje uvrstil na svoj seznam terorističnih organizacij. Kot je lani razsodilo, je Splošno sodišče EU leta 2014 naredilo pravno napako, ko je zahtevalo umik Hamasa s seznama, ter primer vrnilo na Splošno sodišče. To je danes potrdilo uvrstitev Hamasa na seznamu terorističnih organizacij.

EU je Hamas na svoj seznam terorističnih organizacij uvrstila konec leta 2001, zaradi česar so zamrznili premoženje gibanja v uniji.

Hamas, ki ima od leta 2007 oblast na območju Gaze, se je pritožil zaradi uvrstitve na seznam. Vojaško krilo Hamasa je bilo uvrščeno na prvi seznam terorističnih organizacij, ki ga je EU oblikovala decembra 2001 po terorističnih napadih v ZDA. Politično krilo organizacije pa je bilo na seznam uvrščeno leta 2003.

Splošno sodišče, ki je organ sodišča EU, je decembra 2014 odločilo, da je treba palestinsko gibanje umakniti s seznama, ker so ga nanj uvrstili na podlagi očitkov v medijih in na spletu in ne na podlagi dejanj, ki bi jih preučile in potrdile pristojne oblasti.

Odločitev je sprožila buren odziv Izraela in ZDA.

Članice unije so se na odločitev Splošnega sodišča pritožile na Sodišče EU. To je lani razsodilo, da je Splošno sodišče “naredilo pravno napako” in bo moralo primer preučiti znova. Med pritožbenim postopkom je EU obdržala Hamas na svojem seznamu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine