17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Špansko tožilstvo zanika, da je sojenje nekdanjim katalonskim voditeljem politično

Špansko tožilstvo je danes na sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije zatrdilo, da ne gre za politični proces, kot trdi obramba.

 

“Ne sodi se zagovarjanju neodvisnosti, predmet sojenja ni suverenistični politični projekt, ampak huda dejanja, ki so se zgodila septembra in oktobra 2017,” je na sodišču po poročanju francoske tiskovna agencije AFP povedal španski tožilec Javier Zaragoza.

Po njegovih besedah je bilo v poskusu odcepitve Katalonije uporabljeno nasilje. “Nasilne situacije” so bile 20. septembra 2017, ko so potekali protesti ob aretaciji tedanjih katalonskih uradnikov, in 1. oktobra 2017, ko je potekal sporni referendum o neodvisnosti, je pojasnil.

Politični aktivizem ni dovoljenje, ki upravičuje kazniva dejanja, kot so nespoštovanje odločitve ustavnega sodišča, ki je prepovedalo referendum, uporaba “človeških zidov” za zaščito volišč in “nasilni spopadi” s policijo, je še poudaril.

Zavrnil je tudi torkove trditve odvetnikov obdolžencev, da “političnim oporečnikom” sodijo zaradi njihovih idej. Tožilec je zatrdil, da je obramba “ustvarila deformirano različico resničnosti, da bi diskreditirala špansko pravosodje in njegove institucije”.

Državno odvetništvo, ki v sodnem postopku zastopa državo, pa je medtem danes na sodišču zatrdilo, da obdolžencem niso bile kratene temeljne pravice, na Twitterju poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Obramba je namreč v torek menila, da jim je bila kratena pravica do obrambe.

Na španskem vrhovnem sodišču se je v torek začelo sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

Sojenje se bo v četrtek predvidoma nadaljevalo z zaslišanjem obdolžencev, prvega naj bi zaslišali Junquerasa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine