12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Španski parlament z zavrnitvijo predloga proračuna zadal hud udarec Sanchezovi vladi

Novi španski premier Pedro Sanchez se je soočil s prvo politično krizo od nastopa na položaj, saj njegovi politični zavezniki danes niso podprli predloga proračuna njegove socialistične manjšinske vlade. To je sprožilo številna vprašanja o politični stabilnosti države, a je Sanchez že zavrnil možnost predčasnih volitev.

Nova socialistična vlada ima v 350-članskem parlamentu le 84 poslancev. Njen predlog proračuna za obdobje med letoma 2019 in 2021 pa je danes podprlo le 88 članov parlamenta – poleg vseh poslancev socialistov še štirje iz vrst baskovske stranke PNV. 173 poslancev je glasovalo proti, 86 poslancev se je glasovanja vzdržalo, trije pa se glasovanja niso udeležili.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so bili poslanci leve stranke Podemos in več regionalnih strank, ki so 1. junija socialiste podprle pri predlogu nezaupnice proti nekdanjemu premierju Marianu Rajoyu in Sanchezu pomagale priti na položaj, večinoma vzdržani. Nasprotujejo namreč predvideni zgornji meji za proračunske izdatke in bi bili pripravljeni tudi na dodatno zadolževanje države.

Po drugi strani so poslanci konservativne Ljudske stranke, liberalnega Ciudadanosa in več manjših regionalnih strank glasovali proti predlogu proračuna, ker želijo še strožje varčevalne ukrepe.

Finančna ministrica Maria Jesus Montero je napovedala, da bo vlada v mesecu dni predložila nov predlog proračuna.

Sanchez proračunskega predloga ne more sprejeti brez podpore strank, ki so mu pomagale priti na položaj.

Vlada se je v četrtek sicer sestala z nekaterimi predstavniki strank, ki podpirajo vlado v parlamentu, vendar so se po navedbah anonimnih virov njihova stališča preveč razhajala, da bi lahko dosegli dogovor.

Sanchez naj bi po njihovih navedbah v četrtek dejal, da se zaveda, da parlament morebiti predloga vlade ne bo podprl, ob tem pa zavrnil morebiten sklic predčasnih volitev. Redne volitve so predvidene za leto 2020. Viri blizu premierja so sicer opozorili, da bi Španci vendarle lahko šli na volišča že prej, če opozicija in zavezniki v parlamentu ne bodo podprli vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine