12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Španija umaknila priporne naloge za katalonske borce za neodvisnost

Španija je umaknila mednarodne priporne naloge za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in druge katalonske borce za neodvisnost, ki so pobegnili v tujino, je danes sporočilo špansko vrhovno sodišče. To pomeni, da lahko prosto potujejo iz države v državo.

 

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil sodnik Pablo Llarena, se je za umik pripornega naloga odločil, potem ko je nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora.

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri lani zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske. Puigdemonta je nemško sodišče na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo 6. aprila, a je moral ostati v Nemčiji do odločitve o izročitvi.

Današnja odločitev španskega sodnika pomeni, da Puigdemont in še pet katalonskih politikov, ki so trenutno na Škotskem, v Belgiji in Švici, lahko prosto potujejo iz države v državo. A še vedno zanje velja španski priporni nalog, kar pomeni, da jih bodo v Španiji pridržali, če se vrnejo tja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Puigdemont je eden od 13 katalonskih voditeljev, obtoženih upora. Devet od njih je v priporu v Španiji, kjer čakajo sojenje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine