12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Španija razglasila izredno stanje in uvedla policijsko uro! Manjšinska socialistična vlada bo lahko izredno stanje podaljševala vse do maja!

Španski socialistični premier Pedro Sanchez je v nedeljo, 25. oktobra 2020, razglasil že drugo stanje izrednih razmer v državi, s čimer so bila oblastem podeljena dodatna pooblastila za omejevanje osnovnih svoboščin in vpeljavo policijske ure. Razlog za izredno stanje je eksplozija okužb s covid-19 v drugem valu pandemije wuhanskega koronavirusa.

Za začetek bodo izredne razmere v Španiji veljale za obdobje 15 dni, po potrebi bodo oblasti s soglasjem parlamenta stanje  izrednih razmer razvlekle vse do 9. maja 2021.

Policijska ura  Španiji bo veljala med 23.00 in 6.00 uro zjutraj. Po strogosti je to primerljivo z Belgijo, kjer policijska ura velja od polnoči pa do 5.00 ure zjutraj. Za primerjavo, policijska ura v Franciji velja med 21.00 in 6.00 uro zjutraj. Policijsko uro so ravno tako uvedli v Italiji in Grčiji, že pred časom pa v Srbiji.

Lokalne oblasti lahko prepovejo potovanje v ali iz določenega kraja
Zbiranje je po novem v Španiji omejeno na največ šest ljudi, lokalne oblasti pa imajo pooblastilo omejevanja potovanj v in iz njihovega kraja. Po poročanju RT je španski premier Pedro Sanchez stanje v pandemije covid-19 v Španiji opisal kot “ekstremno” in dodal, da “celotna Evropa sprejema ukrepe za omejitev gibanja.” Manjšinska socialistična vlada upa, da bodo strožji ukrepi pripomogli k znižanju število primerov novih okužb na 25 na sto tisoč ljudi. Trenutno je namreč okuženih 400 na sto tisoč ljudi. “Pred nami je dolga pot,” je povedal Sanchez.

V Španiji je po zadnjih podatkih število okužb preseglo milijon. Zaradi wuhanskega koronavirusa je umrlo 34.752 ljudi. Samo v zadnjem tednu so v Španiji potrdili 112.157 novih primerov covid-19, kar je več kot 10 odstotkov vseh okužb od začetka pandemije.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine