23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Španci v modernizacijo vojske vložili 1,74 milijarde evrov – v Sloveniji pa Levica za veliko manjši znesek napoveduje referendum

Španska vlada in obrambno ministrstvo so včeraj sklenili posel za nabavo 348 osemkolesnikov, ki temeljijo na vozilu Piranha 5 družbe General Dynamics European Land Systems – Santa Bárbara Sistemas (GDELS-SBS). Pri dobavi novih vojaških vozil bodo v konzorciju sodelovala še 3 domača podjetja Indra Sistemas, Sapa Placencia in Escribano Mechanical & Engineering. V naslednjih 7 letih pa naj bi se skupno število novih oklepnih vozil španske vojske dvignilo na okoli 1000.

 

Španci bodo za dobavo vozil, ki so jih poimenovali “Dragón”, namenili 1,74 milijarde evrov, od tega bo 733 milijonov pripadlo GDELS-SBS, ostalo pa bodo dobila domača podjetja. Med zahtevami španskega obrambnega ministrstva in vlade je bila namreč tudi zahteva, da udeležba španske industrije ne sme biti manjša od 70% celotnega programa, zato bodo v osemkolesnike vgradili tudi špansko tehnologijo.

“Iskreno se zahvaljujemo španskemu ministrstvu za obrambo za zaupanje v naša vozila in njihove zmogljivosti,” je dejal Juan Escriña, podpredsednik GDELS za gosenična vozila in topništvo in generalni direktor GDELS-Santa Bárbara Sistemas.

Medtem ko je Španija prepoznala potrebo današnjega časa po modernizaciji svoje vojske, nas v Sloveniji čaka očitno še precej dela. Minister za obrambo Matej Tonin, ki se je prav tako odzval klicu Slovenske vojske po modernizaciji in menjavi zastarele opreme in temu namenil 780 milijonov evrov v naslednjih 6 letih, se sedaj sooča z morebitnim posvetovalnim referendumom, ki ga napoveduje Levica. Trenutno Slovenska vojska razpolaga s 85 oklepniki tipa valuk 6×6, ki smo jih pred več kot 20 leti dobavili od avstrijskega podjetja Steyr, danes v lasti GDELS, ki jih še vedno tudi vzdržuje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine