20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Sosednja Hrvaška: Epidemija se nadaljuje

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 9088 testih potrdili 1595 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 71 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od polnoči veljajo ostrejši ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. V sredo bo začela veljati tudi prepoved potovanj med županijami.

Današnje število novookuženih v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Prejšnji teden je bilo 2360 okužb z novim koronavirusom, pred 14 dnevi pa 2613. Prav tako je bilo prejšnja dva torka opravljenih manj testov kot v minulih 24 urah.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo tudi v minulih 24 urah največ novih primerov okužb na območju Zagreba, in sicer 244. V primorsko-goranski županiji so zabeležili 213 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o 63 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 15.115 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2895 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 292 ljudi. V samoizolaciji je več kot 48.100 državljanov.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, potrdili več kot 197.300 okužb z novim koronavirusom in 3328 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je skoraj 178.900 obolelih. Doslej so testirali več kot 964.300 državljanov, so še sporočili.

Od polnoči do 8. januarja na Hrvaškem veljajo strožji epidemiološki ukrepi z namenom, da bi se državljani izognili potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev od danes omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letni dopust, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.

Priporočili so tudi, da maše predvajajo na radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, če je to možno. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov na mašah omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na osebo, kar velja tudi za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da se verski obredi tako kot ostale prireditve končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami.

Od srede bo veljala prepoved potovanj zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo možno zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih. Dovolilnice bodo med drugimi izdajali tistim, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov, kot tudi tistim, ki imajo zdravniški pregled v zdravstvenih ustanovah zunaj županije, v kateri živijo.

Dovolilnice so začeli izdajati v ponedeljek, danes do 10. ure so na posebni spletni strani prejeli več kot 54.000 zahtev za dovolilnice. Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je danes za regionalno televizijo N1 tudi povedal, da so obdelali približno 60 odstotkov zahtev, od katerih so jih 60 odstotkov zavrnili. Povedal je, da so največ zahtev prejeli za odhod v službo v drugo županijo. Prepoved potovanj bo nadziralo približno 800 policistov. Kazni za kršilce prepovedi potovanj niso predvidene.

Hrvaška vlada naj bi na sredini seji sprejela tudi načrt cepljenja prebivalcev. Prvih nekaj manj kot 10.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva pričakujejo v soboto. Prva cepljenja so napovedana za nedeljo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine