9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Sophie in ‘t Veld si je izplačevala več deset tisoč evrov za stroške prebivanja v Bruslju, čeprav tam živi že leta!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Pred kratkim sta bila politika Dion Graus (PVV) in Theo Hiddema (FVD) diskreditirana glede ravnanja s parlamentarnimi olajšavami. Z bližajočimi se evropskimi volitvami se zdaj pojavljajo tudi vprašanja o “dnevnicah”, ki jih je prejela vodja stranke D66 Sophie in ‘t Veld – v tem primeru za bivanje v hotelu – v vseh letih bi lahko šlo za več sto tisoč evrov, poročajo nizozemski mediji. Ton F. van Dijk je opravil raziskavo in med drugim odkril, da edina v stranki D66 ne plačuje dohodnine na Nizozemskem. Poslanka Evropskega parlamenta se sicer trenutno mudi v Sloveniji in preiskuje stanje vladavine prava, medijske svobode, korupcije. Kot kaže, je čas za njena pojasnila, ki jih bomo zastavili na novinarski konferenci.

Vodja evropske stranke Sophie in ’t Veld (D66) je leta 2018 prejela 27.840 evrov sredstev za stroške, med drugim za stroške hotelov v Bruslju. Gre za povračilo, ki je posebej predvideno za stroške bivanja v Bruslju med sestanki. In ‘t Veldova sicer od leta 2005 stalno živi v belgijski prestolnici. Posledično ji načeloma ni treba plačevati visokih stroškov bivanja v svojem bivališču. Zakaj je potem dobila povračilo?

Tako kot vsi drugi poslanci v Evropskem parlamentu tudi vodja stranke D66 prejema neto dodatek za stroške v višini 320 evrov na uradni delovni dan v Bruslju ali Strasbourgu, dveh pomembnih lokacijah za srečanja v Evropi. Evropski parlament o dodatku za stroške pravi: “Parlament plača pavšalni dodatek za nastanitev in s tem povezane stroške v višini 320 evrov za vsak dan, ko so poslanci prisotni za uradno delo v Bruslju ali Strasbourgu, pod pogojem, da se registrirajo, kar dokazuje njihovo prisotnost potrjuje.” Določeno je, da je nadomestilo namenjeno hotelskim stroškom, prehrani in podobnim stroškom.

Foto: Twitter/Demokracija

Sophie in ‘t Veld prejme 320 evrov le, če je prisotna na sestankih na primer v Bruslju. V tem primeru je nadomestilo med drugim namenjeno dragim bivanjem v hotelu. Hotel v belgijski prestolnici hitro stane 300 evrov na noč ali več. Po podatkih Evropskega parlamenta register kaže več kot 98 odstotkov prisotnosti poslanke v parlamentu. O tem v pisnem odgovoru na vprašanja HP/De Tijd pravi: “V zvezi s številom dni sestankov, ki ste jih izračunali: 2018 mi pokaže 134 dni, od tega 47 v Strasbourgu.” To pomeni, da je bila leta 2018 evropska poslanka D66 najmanj 87-krat registriran kot “navzoča” na sestanku v Bruslju. Skupaj samo lani to nanese 27.840 evrov povračila stroškov za nastanitev v njenem kraju stalnega prebivališča.

Za primerjavo: trije evropski poslanci D66 Marietje SchaakeGerben-Jan Gerbrandy in Matthijs van Miltenburg, dodatek uporabljajo za tisto, za kar je namenjen, ker živijo na Nizozemskem in zato pogosto prenočijo v belgijski prestolnici. Vsega skupaj je In ‘t Veldova v času svojega 15-letnega članstva v Evropskem parlamentu tako prejela znesek za stroške nastanitve v Bruslju, ki so se morda zvišali na več kot štiristo tisoč evrov neto. In ‘t Veld se ne strinja s sklepom, da je “zaslužila na tone denarja” zaradi izdatnega nadomestila za hotelska bivanja, ki niso nastala v njenem kraju stalnega prebivališča.

Vodja stranke D66 je zatrdila, da ima stroške nastanitve v Bruslju: “Kot sem že omenila, od leta 1994 živim v Belgiji. Dnevni dodatek je pavšalni in ni potrebna nobena utemeljitev (…) Seveda imam stroške bivanja v Bruslju. Stroški niso odvisni od tega, kakšna je moja uradna poštna številka (…) Zato je vaš zaključek, da sem zbrala “tone” denarja, ki niso bili namenjeni stroškom, napačen.” Iz njenega odgovora sicer ni razvidno, za katere stroške nastanitve gre v Bruslju in za kakšen znesek se to nanaša. Pojasnila je tudi, da dodatek za stroške porabi za stroške “bivanja in dela na več lokacijah”.  Toda ali je to res tako? Za splošne stroške, ki so “posledica njenih parlamentarnih dejavnosti”, po mnenju Evropskega parlamenta Sophie in ‘t Veld prejema dodatek za stalne stroške v višini 4513 evrov na mesec poleg dnevnice v višini 320 evrov. Poleg tega za delovne obiske prejema tudi ločeno potno nadomestilo.

 

Našteto je trn v peti drugim strankam, vključenim v skupino D66 v Evropi. Predvsem zato, ker In ‘t Veldova poleg velikodušnega povračila za nastale “stroške hotelov v Bruslju” na Nizozemskem ne plačuje nobene dohodnine. Poslanka D66 se mora spoprijeti le z omejenim davčnim odtegljajem, ki ga določa Evropski parlament. Tudi tokrat je edini razlog za to to, da živi v Bruslju. In ‘t Veldova je v odgovoru priznala stanje: “Od leta 2005 imam hišo v Bruslju. Zato spadam pod belgijske davčne oblasti.” Posledično plača približno 25 odstotkov dohodnine. Vodja stranke D66 o tem pravi: “Belgijski davčni organi bi lahko temu dodali dodatno dajatev, vendar tega doslej niso storili.

Na Twitterju so tudi Nizozemci kritični do evropske poslanke, označujejo jo za navadno tatico davkoplačevalskega denarja.

Ugledna političarka D66 torej zaradi dejstva, da stalno živi v “davčni oazi” v Bruslju, (skoraj 15 let) s prispevkom za dohodek ni prispevala k kolektivnim določbam na Nizozemskem. Vprašanje je torej, v kolikšni meri ima kot poslanka  vezi s svojimi volivci, ki sicer živijo na Nizozemskem in plačujejo davke. Sama Sophie in ‘t Veld o tem pravi naslednje: “Na Nizozemskem me lahko vsak teden najdejo na delovnih obiskih, konferencah, v političnih kavarnah, razpravah, intervjujih, sestankih s strokovnjaki, podjetji ali civilno družbo, posvetovanjih v strankah in kampanjskih dejavnostih ( …) Ti obiski so eden od glavnih načinov, s katerimi ohranjam stik z dogajanjem.” Političarka D66, ki živi v Bruslju, torej pravi, da je v glavnem “v stiku” z nizozemskimi volivci preko delovnih obiskov, sestankov s strokovnjaki in posvetovanj s strankami. Ni znano, kaj bo stranka D66 storila s temi informacijami. Vsekakor pa za zdaj to ni povzročilo, da bi In ‘t Veldovo njena stranka umaknila s seznama; konec koncev je kot vodja stranke obraz D66 na prihajajočih evropskih volitvah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine