31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Solze tajskih dečkov za potapljačem, ki je umrl v njihovem reševanju

Tajskim dečkom, ki so jih v torek po več kot dveh tednih rešili iz poplavljene jame Tham Luang na severu države, so povedali, da je njihovo reševanje terjalo življenje. V spomin na potapljača Samana Kunana so obljubili, da bodo pridni zanj, poroča britanski BBC.

 

Kunan je življenje izgubil 6. julija med nameščanjem kisikovih jeklenk v poplavljenem jamskem sistemu. Tajski kralj Maha Vajiralongkorn mu je že podelil kraljevo odlikovanje; povišal ga je v poveljnika in ga odlikoval z viteškim velikim križem, priznanjem najvišjega reda belega slona. Tudi sicer Kunan po vsem svetu velja za velikega junaka.

Novico o smrti enega od reševalcev so dečkom in njihovemu 25-letnemu trenerju povedali šele v soboto, ko so zdravniki presodili, da so dovolj močni za to. Kot so pojasnili na tajskem ministrstvu za zdravje, so “vsi jokali”, potapljaču pa so se poklonili s pisanjem sporočil na njegovo sliko ter minuto molka. “Prav tako so se mu zahvalili in obljubili, da bodo pridni,” je še dodalo ministrstvo.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener sta odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo obsežno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo kluba Divje svinje na suhem v eni od jamskih dvoran.

Sprva so ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da voda usahne in bo možen varen izhod. Tajske oblasti so nato prejšnjo nedeljo zaradi bojazni pred novim monsunskim deževjem in poplavami sporočile, da bodo začele z reševalno akcijo. Reševalci so ta dan iz jame pripeljali štiri dečke, stare od 14 do 16 let, dan pozneje pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. V torek so nato v zadnji, tretji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Dečki naj bi bolnišnico zapustili v četrtek. Še naprej jih bodo opazovali in pri njih iskali znake morebitne psihološke stiske, mnogi bodo še nekaj časa jemali tudi zdravila. Strokovnjaki dečkom svetujejo, naj zavrnejo ponujene intervjuje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine