10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Šok za vernike globalnega segrevanja: povprečne temperature so se od leta 2005 znižale

Po najnovejših podatkih ameriške agencije za spremljanje oceanov in atmosfere (NOAA) se ozračje v ZDA ne segreva. Celo več. Od leta 2005 so povprečne temperature nižje. To je pravi šok za vernike globalnega segrevanja.

Ameriški medijski mainstream (in z njimi tudi globalni) je v prvi polovici avgusta objavil informacijo, da je bil letošnji julij najtoplejši mesec v zgodovini, odkar izvajajo meritve. To je potrdila tudi NOAA. Toda agencija je nekaj dni kasneje objavila graf, iz katerega je razvidno, da se ozračje od leta 2005 v povprečju sploh ni segrelo (TUKAJ). To informacijo so seveda mediji zamolčali, ker se ne sklada z agendo vernikov globalnega segrevanja.

Ko mediji poročajo, da se ozračje segreva, zajemajo podatke za petdeset let nazaj. Tudi pri NOAA, ki podatke pridobiva s pomočjo 7500 meteoroloških postaj. Težavo teh postaj, katerih večina se nahaja v urbanih okoljih, ki ustvarjajo svojo lastno mikroklimo z višjimi temperaturami, je spoznala tudi agencija, ki je januarja 2005 začela beležiti temperature prek svoje novo zgrajene ameriške referenčne mreže za podnebje (USCRN). USCRN vključuje 114 meteoroloških postaj, ki so enakomerno razporejene po zveznih državah. Lokacije so izbrane tako, da so daleč stran od morebitnih vplivov (denimo letališč).

Rezultat teh referenčnih postaj je osupljiv. Ozračje ne samo, da se od leta 2005 ni segrelo, v povprečju je celo še nekoliko hladnejše. To je seveda postavilo pod vprašaj verodostojnost obstoječe zastarele globalne mreže meteoroloških postaj.

(Slika: NOAA)

Zadnje novice

Sorodne vsebine