10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Sodišče v Veliki Britaniji odločilo: Transspolni moški je lahko le mati in ne oče!

Žensko, ki je po rojstvu otroka spremenila spol, je mogoče pravno gledano obravnavati le kot mater in ne kot očeta, je v sredo razsodilo višje sodišče v Angliji. Nad odločitvijo sodišča nedvomno ni navdušen transspolni moški Freddy McConnell, ki je želel, da bi ga prepoznali kot očeta sinu, ki ga je rodil kot ženska pred enim letom. 

 

Freddy je želel uveljaviti tožbo nad odločitvijo, da se ga obravnava kot mater, a je vodja oddelka za družinske zadeve na višjem sodišču Andrew McFarlane zatrl njegove inspiracije in sprejel odločitev, da je mati in ne oče.

Ob tem je McFarlane po poročanju Reutersa izpostavil, da je zdaj sicer medicinsko in pravno mogoče, da posameznik, katerega spol je priznan kot moški, zanosi in rodi otroka. “Medtem ko je spol te osebe moški, je starševski status, ki izhaja iz biološke vloge pri rojstvu, status matere.” 

Sprememba spola pri 22 letih

McConnell, ki je bil ob rojstvu registriran kot ženska, je pri 22 letih spremenil spol v moškega, kasneje pa je opravil dvojno mastektomijo in šel skozi testosteronsko terapijo. Iz sodnih dokumentov je razvidno, da so bili uradni podatki v potnem listu in zdravstveni kartoteki spremenjeni tako, da je pod spol zapisan moški spol. Leta 2016 je prekinil zdravljenje s testosteronom in zanosil po oploditvi s semenom donatorja. Otrok se je rodil januarja 2018. 

Kampanjska skupina Stonewall je odločitev sprejela z razočaranjem in zatrdila, da je zakon nujno treba posodobiti. “Prepričani smo, da je ta odločitev zamujena priložnost, da pošljemo pozitivno sporočilo in prepoznamo vse starše, vključno z LGBT-starši, kdo so,” je poudarila Laura Russell, ki opravlja funkcijo direktorice za komunikacije.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine