11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Sodišče v Južni Afriki samovoljno razobešanje zastave iz časov apartheida označilo za sovražni govor – pri nas pa je izobešanje komunističnih zastav očitno nekaj normalnega?

Posebno sodišče v Južni Afriki je danes močno omejilo razobešanje oz. razkazovanje zastave iz časov apartheida. Sodišče, pristojno za enakopravnost, je namreč razsodilo, da samovoljno razkazovanje nekdanje južnoafriške zastave predstavlja sovražni govor ter nepravično diskriminacijo in nadlegovanje.

 

Nekdanjo južnoafriško zastavo, ki so jo zamenjali, ko je država leta 1994 z Nelsonom Mandelo kot predsednikom postala demokratična, bodo lahko poslej razobešali samo še za zgodovinske, izobraževalne ali umetniške namene, so razsodili na sodišču v Johannesburgu. Kot je pojasnil sodnik Phineas Mojapelo, južnoafriška ustava pomena sovražnega govora ne omejuje samo na govor oz. besede.

Sodnik je tako razsodil v prid zahtevi Fundacije Nelsona Mandele, ki je trdila, da je samovoljno razobešanje oranžne, bele in modre zastave iz časa apartheida znak razkazovanje rasne nadvlade in zatiranja. V fundaciji so sodbo pozdravili kot zmago za demokracijo in vse Južnoafričane. Pozdravili so jo tudi v vladajočem Afriškem narodnem kongresu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V fundaciji niso pozvali k prepovedi sporne zastave, ki jo je država uvedla leta 1928. Kot so ocenili, bi morali njeno razkazovanje dopustiti za izobraževalne in informacijske namene.

Čeprav ima Južna Afrika od leta 1994 novo zastavo, so nekateri njeni državljani med športnimi dogodki, javnimi zborovanji ali zasebnimi prireditvami doslej še vedno uporabljali staro.

Primerjava s Slovenijo, kjer je izobešanje totalitarnih zastav z rdečo zvezdo vrlina, se ponuja sama po sebi…

Zadnje novice

Sorodne vsebine