4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Sodišče na Krimu odredilo dvomesečni pripor za ukrajinske mornarje

Sodišče na Krimu je danes odredilo dvomesečni pripor za 12 od 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je ruska obmejna straža zajela med nedeljskim incidentom z ukrajinskimi vojaškimi plovili v Črnem morju. Dvomesečni pripor so odredili tudi za tri ukrajinske mornarje, ki so bili v incidentu ranjeni in se zdravijo v bolnišnici.

Očitajo jim nezakonit vstop na rusko ozemlje ob grožnjah z nasiljem, za kar jim po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax grozi do šest let zapora.

Preostale mornarje naj bi pred sodišče privedli v sredo, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Ruska obalna straža je v nedeljo v Kerški ožini pri polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so bila namenjena v Mariupol ob Azovskem morju. Pri tem so ruske sile prijele tudi vseh 24 članov posadk z ukrajinskih ladij. V posredovanju so bili ranjeni najmanj trije Ukrajinci.

Ukrajinski parlament je v ponedeljek podprl uvedbo vojnega stanja v Ukrajini oziroma desetih pokrajinah za 30 dni, kar je po nedeljskem incidentu predlagal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ukrep bo začel veljati v sredo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine