2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Sodbo turškemu bankirju zaradi kršenja sankcij proti Iranu preložil na maj

Newyorški zvezni sodnik Richard Berman je v za v sredo napovedan izrek kazni turškemu bankirju Mehmetu Hakanu Atilli zaradi kršenja sankcij proti Iranu preložil na 7. maj, in sicer zaradi številnih pripomb tako tožilstva kot obrambe, ki jih mora pregledati. Tožilstvo zahteva do 20 let zapora in do 500.000 dolarjev denarne kazni.

 

Obramba nasprotno prosi sodnika za pošteno in usmiljeno kazen od štirih do petih let zapora. Med drugim zato, ker v nobenem od dosedanjih podobnih primerov ni bil nihče od direktorjev bank niti aretiran kaj šele obsojen.

Nekdanji namestnik generalnega direktorja turške državne banke Halkbank Atilla niti nima nobenih povezav z ZDA. Obramba prav tako trdi, da so dokazi jasno potrdili, da je bil Atilla le žrtev arhitekta zarote, poslovneža in trgovca z zlatom Reze Zarraba.

Tega so marca 2016 aretirali in obtožili kršenja sankcij proti Iranu. Krivdo je priznal in privolil v sodelovanje s tožilstvom, pri čemer je pričal proti 47-letnemu Atilli, ki ga je ameriška porota 3. januarja spoznala za krivega petih točk obtožnice zarote in bančnih prevar. Oprostila ga je pranja denarja.

Atilla naj bi skupaj z Zarrabom in drugimi uporabljal transakcije z zlatom in hrano, da se je Iran izognil sankcijam na izvoz nafte ter na transakcije z dragimi kovinami.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je postopek proti Atilli označil za politično gonjo proti njegovi vladi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine