10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Slovensko božično drevo v Vatikanu – vez med slovenskimi in rimskimi mučenci

Na naši spletni strani smo že poročali o postavitvi božične smreke na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Gre za dar Slovenije ob tridesetletnici plebiscita.

 

Po besedah kmetijskega ministra Jožeta Podgorška omenjeno božično drevo pripomore k odlični promociji Slovenije, njenih gozdov ter trajnostnega upravljanja z njimi.

Je pa minister tudi omenil, da je omenjena smreka stara 75 let, posekana pa je bila v kočevskih gozdovih. Prav letos mineva tudi 75 let od masovnega genocida, ki ga je komunistična vojska zagrešila proti tistim, ki jih je imela za razredne sovražnike. Na območju Kočevskega Roga je tako precej še neodkritih morišč.

Starost smreke je torej več kot simbolična, prav tako njen izvor. Prof. dr. Anton Štrukelj je ob tem spomnil na dejstvo, da je »75 let stara smreka zrasla iz krvi slovenskih mučencev v kočevskih gozdovih. Zdaj stoji na posvečenih tleh, kjer so poleg sv. apostola Petra tudi prvi rimski mučenci. Naj nam vsi Kristusovi pričevalci izprosijo božji blagoslov, spravo, mir in edinost ter Marijino varstvo,« je zapisal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine