5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke bodo podprli von der Leynovo, v drugih skupinah se še odločajo

Kandidatka za predsednico nove Evropske komisije Ursula von der Leyen ima pred torkovim glasovanjem v Evropskem parlamentu zaenkrat med evropskimi poslanci iz Slovenije zagotovljeno zgolj podporo poslancev Evropske ljudske stranke (EPP). Slovenski evroposlanci iz vrst socialistov (S&D) in liberalcev (RE) medtem še niso odločeni.

 

V EPP ima von der Leynova po besedah Franca Bogoviča po priporočilu spitzenkandidata stranke na Evropskih volitvah Manfreda Webra enotno podporo. “Ker ne morem podpreti gospoda Webra in je tudi on podprl von der Leynovo, jo imam namen podpreti,” je na pogovoru z novinarji v Ljubljani povedal evropski poslanec iz Slovenije. S tem se bodo izognili tudi institucionalni krizi, ki grozi EU, če kandidatka ne bo dobila podpore v parlamentu, je poudaril. Dosedanjo nemško obrambno ministrico je označil za urejeno osebnost in izkušeno političarko, ki zna poslušati.

Tudi Ljudmila Novak (EPP/NSi) je sporočila, da bo kandidatko podprla, ker verjame, da ima dovolj izkušenj in kredibilnosti za prevzem tako pomembne odgovornosti, kot je vodenje Evropske komisije. “Od prihodnjega vodstva komisije pa predvsem pričakujem dosledno spoštovanje vladavine prava in temeljnih evropskih vrednot ter povrnitev občutka varnosti med prebivalci EU,” je poudarila.

Kandidatko za predsednico prihodnje Evropske komisije bosta podprla tudi Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS). Menita sicer, da odmik od sistema vodilnih kandidatov ni dobra popotnica za delovanje EU. Kljub temu se v EPP zavedajo, da je potrebno sklepati kompromise, sicer bi se lahko znašli v začaranem krogu, kjer bi vsi blokirali vse. To bi še povečalo nezaupanje volivcev v EU. “Vztrajamo na tem, da zmagovalci volitev prevzamejo vodenje Evropske komisije. Ursula von der Leyen je za nas, ob upoštevanju zapletenih okoliščin, sprejemljiva kandidatka,” sta poudarila v skupni izjavi.

Poslanec liberalcev (RE/LMŠ) Klemen Grošelj je medtem na pogovoru z novinarji v Ljubljani povedal, da še ni odločen glede podpore von der Leynovi. RE ji je poslal pismo z določenimi pogoji za njihovo podporo. Med drugim za dosedanjo komisarko za konkurenco Margrethe Vestager zahtevajo položaj v novi komisiji, ki bo enakovreden položaju dosedanjega prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa. Poleg tega od von der Leynove pričakujejo, da se bo zavezala k vzpostavitvi mehanizma vladavine prava, ki bo vključeval sankcije za kršenje načel EU.

Podrobnejša pojasnila von der Leynove glede vladavine prava, obstoja schengna in kontrol na notranjih mejah čakajo tudi še v politični skupini socialistov (S&D), je pojasnila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). O podpori se bo odločila, ko bodo prejeli odgovore. Napovedala je, da bodo imeli v ponedeljek in v torek v skupini še več razprav na to temo.

Milan Brglez (S&D/SD) medtem ni želel povedati, ali bo podprl von der Leynovo, saj bo torkovo glasovanje tajno. V minulih dneh je bil sicer večkrat kritičen do kandidatke. Ob njenem sredinem pogovoru s politično skupino socialistov je na Facebooku ocenil, da zna politično odgovarjati in se izogibati neprijetnim vprašanjem.

V S&D in RE se sicer zaenkrat nakazuje večinska podpora kandidatki, sta v Ljubljani danes ocenila Fajonova in Grošelj.

Glasovanje bo potekalo prihodnji torek ob 18. uri, pred tem pa se bo von der Leynova poslancem dopoldne tudi predstavila in odgovarjala na njihova vprašanja. Za potrditev potrebuje absolutno večino 374 poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine