8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Slovenski dom severno od Chicaga praznuje 100. obletnico

Slovenski narodni dom v Waukeganu severno od Chicaga, ki so ga slovesno odprli slovenski priseljenci v ZDA novembra 1918, bo danes praznoval svojo 100. obletnico. Potomci slovenskih priseljencev bodo obletnico proslavili na kosilu in sprejemu v dvorani golf kluba Bonnie Brook.

 

Slovenci, ki so prihajali v ZDA ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, so tako kot tudi pripadniki drugih narodov najprej zavihali rokave in se spravili na delo. V Waukeganu je bila velika tovarna žice American Steele and Wire, kjer je večina priseljencev dobila službe.

Priseljenci so nato tudi za družabne namene ustanavljali svoje cerkve. Prvi Slovenci so prišli v Waukegan okoli leta 1893. Južno od Chicaga v Jolietu je slovenska cerkev sv. Jožefa delovala že dve leti prej, svojo v Waukeganu – cerkev Matere božje -pa so si ustanovili leta 1903.

Tako kot danes so bili Slovenci v ZDA tudi pred stoletjem ideološko prepirljivi in razdeljeni na leve in desne, čeprav pa so bili verni skoraj vsi do zadnjega. Na maše so hodili, za družabno življenje pa so si ustanavljali vsak svoje organizacije ter narodne domove. Ponekod so bile delitve večje, drugje manjše, vendar pa so do danes izginile. Po drugi svetovni vojni so potem nastale nove delitve, ki trajajo še danes.

Potovanja in komunikacije so bile pred stoletjem nekaj povsem drugega kot so danes in priseljenci v ZDA so si skušali v novi domovini ustvariti košček stare. Po cerkvah so ustanavljali tudi podporna društva za primer nesreč pri delu in zavarovanja ter tudi narodne domove, kjer so se zbirali, družili, zabavali, ohranjali tradicije, kulturo in jezik.

Eden od takšnih je tudi Narodni dom v Waukeganu, mestu, ki ima danes okoli 90.000 prebivalcev, pred stoletjem pa jih je imel manj kot 20.000. Pobuda za postavitev Narodnega doma je bila dana leta 1913, denar so zbirali s prostovoljnimi prispevki in prodajo delnic za po 25 dolarjev, leta 1917 se je začela gradnja, ki je potekala brez posojil.

Kljub temu so dom po podatkih Slovenske narodne podporne jednote SNPJ za skupaj okoli 60.000 dolarjev hitro dokončali in slovesno odprli že leto dni po položitvi temeljnega kamna. Dom stoji na 10. ulici na južni strani mesta, kjer je bila nekoč tovarna žice in blizu cerkve Matere božje.

Organizatorji današnje proslave obljubljajo hrano po izvirnih slovenskih receptih, povabljenim priporočajo, naj oblečejo narodne noše in prinesejo s seboj pecivo po slovenskih receptih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine