9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sloveniji in še 15 državam opomin iz Bruslja glede pravil o boju proti terorizmu

Evropska komisija je pozvala 16 držav članic EU, med njimi Slovenijo, k uveljavitvi novih pravil o boju proti terorizmu. V uradnem opominu je države opozorila, da ji niso sporočile nacionalnih ukrepov za prenos direktive o boju proti terorizmu. Sedaj imajo na voljo dva meseca, da nova pravila prenesejo v nacionalni pravni red.

 

Članice EU so imele sicer čas do 8. septembra, da so obvestile komisijo o prenosu direktive, ki je stopila v veljavo spomladi lani. Če v roku dveh mesecev ne bodo v celoti prenesle direktive, jim lahko komisija pošlje obrazloženo mnenje.

Direktiva je ključnega pomena v boju Evropske unije proti terorizmu, na primer glede sankcioniranja s terorizmom povezanih kaznivih dejanj, kot je potovanje v tujino z namenom izvedbe terorističnega dejanja ali vračanje v EU s podobnim namenom.

V okviru direktive so začrtali tudi posebne ukrepe za žrtve terorizma, kot na primer zagotovljen dostop do podpornega sistema dokler ga potrebujejo.

Poleg Slovenije je komisija k uveljavitvi pozvala še Avstrijo, Belgijo, Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Grčijo, Hrvaško, Litvo, Luksemburg, Malto, Poljsko, Portugalsko, Romunijo in Španijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine