5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Slovencev naj bi bilo na Hrvaškem še najmanj 45.000; za zdaj so danes na meji izdali malo karantenskih odločb

Kljub množičnemu odhodu tujcev iz Hrvaške zaradi poslabšanja epidemiološkega položaja je v južni sosedi še vedno okoli pol milijona turistov, od tega vsaj 420.000 tujih, navaja danes hrvaški Večernji list. Še vedno so najbolj številčni Nemci, sledijo domačini, nato pa Poljaki, Slovenci in Čehi. Slovencev naj bi bilo na Hrvaškem še najmanj 45.000.

Turistična sezona je bila po ocenah sogovornikov časnika odlična. Na Krku so imeli od sredine junija do sredine avgusta skoraj povsem normalno sezono, je pojasnila ponudnica apartmajev.

Vendar pa se zdaj negotovost spet povečuje. Potem ko sta Hrvaško na rdeči seznam uvrstili Avstrija in Slovenija, zdaj tudi Madžarska nakazuje podoben korak s 1. septembrom. Vendar pa v Hrvaški turistični skupnosti (HTZ) menijo, da se bo še dalo kaj narediti iz posezone.

“Realizacija turističnega prometa v prihodnosti bo odvisna od epidemiološke slike v državi, mi pa se moramo še naprej obnašati odgovorno in spoštovati predpisane ukrepe, da zmanjšamo število okuženih oseb in povrnemo zaupanje, glede na to, da se ti seznami popravljajo vsaka dva tedna,” je za Večernji list dejal direktor HTZ Kristjan Staničić.

Turistična sezona se je sicer skrajšala, ker se je Hrvaška znašla na rdečem seznamu več držav. Ta teden imajo v državi že okoli 200.000 turistov manj kot v tednu poprej. Še posebej se čuti odliv Avstrijcev in Slovencev, vendar pa tuji turisti še vedno ostajajo na Hrvaškem, tudi tisti iz držav, ki so opozorile svoje državljane, da je Hrvaška na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko in da jih ob povratku v domovino čakajo določeni ukrepi, kot sta karantena ali testiranje.

Še vedno so najbolj številčni turisti na Jadranu Nemci. Kot navaja Večernji list, jih je še vedno okoli 150.000. Okoli 100.000 je domačih gostov, sledi 65.000 Poljakov, 45.000 Slovencev in 40.000 Čehov. Madžarov je okoli 20.000, Italijanov pa 15.000. Okoli 10.000 je še Avstrijcev in Britancev. Slednji medtem še vedno prihajajo na Hrvaško; samo prejšnji teden jih je na letališči v Dubrovniku in Splitu prišlo okoli pet tisoč, navaja časnik.

Od začetka leta so na Hrvaškem našteli okoli 6,5 milijona tujih gostov, ki so ustvarili 44 milijonov nočitev. To je približno 53 odstotkov lanskega prometa. A še vedno gre za številke, ki jih Hrvaški lahko zavidajo vse turistične države v Sredozemlju, navaja Večernji list.

V avgustu so sicer zabeležili le 67 odstotkov lanskega turističnega prometa. Med najbolj številčnimi so bili spet Nemci in Slovenci, ki so v tem mesecu opravili le deset oz. šest odstotkov manj nočitev kot lani. Poljaki pa so celo povečali število nočitev za pet odstotkov glede na lani, še navaja hrvaški časnik na svoji spletni strani.

Slovenci nadaljujejo dopust na Hrvaškem

Minister Hojs je novinarski konferenci o stanju koronavirusa pri nas povedal, da je minuli konec tedna slovenske mejne prehode prečkalo okoli 220.00 potnikov, kar bistveno ne odstopa od lanskih podatkov. Skupno se je vrnilo okoli 60.000 slovenskih državljanov. »Karantenske odločbe v teh dneh so se nanašale na tiste, ki so se vračali iz držav, ki so bile na rdečem seznamu že prej, torej iz Srbije, BiH in tako dalje. Konec tedna so izdali 2138 odločb,« je predstavil podatke. povedal je še, da so policisti na meji tudi danes od polnoči do 8. zjutraj izdali 62 karantenskih odločb, a tudi pri teh ne gre za tiste, ki so se vračali s Hrvaške. »Odločbe za tiste, ki so ostali na Hrvaškem, bodo po naših pričakovanjih izdane ob koncih tedna, ob rednem vračanju, morda kaj več tudi v ponedeljek, pred začetkom šolskega leta.« 

Vladni govornik Jelko Kaci pa je povedal: »Zadnji podatki vendarle kažejo, da se število vnesenih okužb postopno, pa vendar realno znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je vlada na predlog stroke pravočasno reagirala in sprejela pravilno odločitev tudi glede sprememb umestitve držav na t. i. rdeči seznam. V zadnjih dneh je bilo veliko vprašanj in kritik vezanih na uvrstitev na rdeči seznam in na posledice za naše državljane. Včeraj ob polnoči se je mirno iztekel rok za vrnitev državljanov domov, od danes pa je za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, obvezna 14-dnevna karantena. Da je bila odločitev odgovorna, potrjujejo tudi zadnji podatki. V ponedeljek so na zabeležili 136 novih primerov okužbe s covid-19, izboljšanja glede na trend preteklih dni ni pričakovati. Povečuje se število primerov v županijah, ki so imele doslej manjše število primerov. Danes imamo v Sloveniji  ob 1370 včeraj opravljenih testih le 21 pozitivnih. 13 primerov je še v epidemiološki preiskavi, en vnos imamo iz tujine, vnos pa prihaja iz sosednje Hrvaške. Ob teh številkah smo lahko precej bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne prihodnji torek.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine