17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Slovaška načrtuje še eno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom

Slovaška načrtuje novo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ki naj bi se po besedah tamkajšnjega premierja Igorja Matoviča začelo 2. decembra. V državi danes sicer potekajo še zadnje priprave na lokalno omejeno testiranje ob koncu tedna.

Medtem ko Matovič zatrjuje, da je Slovaška postala vzor glede množičnega testiranja vse od Liverpoola do nekaterih italijanskih dežel do sosednja Avstrije, se doma sooča z vse večjimi kritiki, predvsem zaradi sankcioniranja tistih, ki se dosedanjega množičnega testiranja niso udeležili. Tiste, ki se niso testirali, so namreč obravnavali, kot da je njihov test pozitiven. Brez potrdila o negativnem testu sploh ni bil dovoljen prihod na delovno mesto.

Na Slovaškem je že v začetku novembra potekalo množično testiraje z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let.

V številnih manjših občinah, ki so takrat beležile velik odstotek okužb z novim koronavirusom, bodo v soboto in nedeljo tovrstno testiranje izvedli že tretjič. Slovaški premier je ob tem sporočil, da ta konec tedna nesodelovanja na testih ne bodo sankcionirali. Številni si že zastavljajo vprašanje, koliko od skupno 400.000 prebivalcev se bo zaradi tega sedaj dejansko testiralo.

Glede novega množičnega testiranja, ki naj bi se začelo 2. decembra, zaenkrat ostaja še veliko odprtih vprašanj. Med drugim ni znano, ali bo potekalo v več fazah ter ali bo obvezno ali prostovoljno. Slovaški premier tokrat zagovarja prostovoljno testiranje, v primeru, da se bo odzvalo premalo prebivalcev, pa naj bi postalo obvezno.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Slovaškem s približno 5,5 milijona prebivalci doslej potrdili 93.396 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 614 bolnikov s covidom-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine