10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Slovaki danes v drugi krogi predsedniškh volitev: bodo dobili predsednico?

Slovaki danes v drugem krogu volijo predsednika države. Glede na ankete je zmaga zagotovljena odvetnici Zuzani Čaputovi, znani po boju proti korupciji. Njen izzivalec je podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

 

Čaputova, ki jo podpira tudi aktualni predsednik Andrej Kiska, je v prvem krogu volitev 16. marca dobila 40,57 odstotka glasov, medtem ko jih je drugouvrščeni, 52-letni nestrankarski kandidat Šefčovič, ki ga je sicer v volilno bitko poslala stranka Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, zbral 18,66 odstotka.

Predsedniške volitve potekajo dobro leto dni po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je globoko zaznamoval slovaško družbo. Kuciak je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Čaputova je glasna nasprotnica korupcije, ki močno pesti Slovaško – indeks zaznave korupcije Transparency International je to državo uvrstil na 57. mesto od 180. Kot je povedal politični analitik Pavol Babos, gre veliko priljubljenost Čaputove pripisati temu, da ima človek, ki ga volivci dojamejo kot avtentičnega in ki jim vzbudi upe v resničen boj proti korupciji, velike možnosti.

Volišča bodo bodo danes odprta od 7. do 22. ure. Novi predsednik bo položaj prevzel 15. junija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine