9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Slabi obeti za japonskega proizvajalca avtomobilov – Nissan bo po svetu ukinil 10.000 delovnih mest

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan bo po svetu ukinil več kot 10.000 delovnih mest, danes poročajo tuji mediji in izpostavljajo, da se skuša Nissan otresti posledic škandala po aretaciji nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna. Še maja je sicer Nissan sporočil, da bo zaprl 4800 delovnih mest in število zaposlenih po svetu zmanjšal na 139.000.

 

Po poročanju poslovnega časnika Nikkei naj bi Nissan v prvem trimesečju poslovnega leta beležil 90-odstotni padec dobička iz poslovanja, predvsem zaradi padca prodaje v ZDA. Poleg tega ima družba napete odnose s francoskim partnerjem Renault, ki ima v lasti 43 odstotkov delnic japonskega avtomobilskega proizvajalca.

V Nissanu so navedbo o poslovanju potrdili. “Medtem ko so finančni rezultati še v pregledu, je dobiček iz poslovanja v članku časnika Nikkei Shimbun v grobem točen,” so v sporočilu za javnost zapisali v podjetju.

Navedb o odpuščanju medtem niso komentirali, več o tem naj bi povedali v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ne gre za enostavno prestrukturiranje. Gre za revitalizacijo, ki naj bi Nissanu znova prinesla rast,” je novinarjem povedal član upravnega odbora Nissana Motoo Nagai.

Japonska tiskovna agencija Kyodo je poročala, da naj bi delovna mesta zapirali predvsem v tovarnah v Južni Ameriki in drugih regijah, kjer je dobičkonosnost nizka.

Japonski avtomobilski proizvajalec je v poslovnem letu, ki se je zaključilo z marcem, zabeležil najnižji čisti dobiček po poslovnem letu 2009-2010. Znašal je 319,1 milijarde jenov (okoli 2,6 milijarde evrov), kar na letni ravni predstavlja 57,3-odstotni padec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine