18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Skupina držav opozarja, da gre pri množičnem bombardiranju Ukrajine za vojni zločin

 

Piše: C. R.

V poljski prestolnici Varšavi so članice Bukareštanske skupine devetih držav izjavile, da množično rusko bombardiranje ukrajinskih mest spada po mednarodnem pravu med vojne zločine. Poleg članic omenjene skupine, med katerimi so Bolgarija, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška, sta se izjavi pridružili tudi Makedonija in Črna gora.

»Obsojamo množično bombardiranje ukrajinskih mest, ki jih je nedavno povzročila Rusija ter spadajo po mednarodnem pravu med vojne zločine«, so po poročanju Reutersa v skupni izjavi povedali predsedniki omenjenih držav.

Rusija sicer še vedno imenuje svoja dejanja v Ukrajini za »posebno operacijo«, katere cilj naj bi bil uničiti vojaške zmožnosti Ukrajine in njena »denacifikacija«. Putin in njegovi privrženci Ukrajince označujejo za »nevarne nacionaliste« medtem ko hočejo vzpostaviti novo Sovjetsko zvezo. Rusija še kar zanika napade na civiliste, čeprav mnogi posnetki in drugi dokazi pričajo drugače.

Medtem ko druge države skupaj obsojajo rusko agresijo in označujejo Putinova dejanja za vojne zločine, se slovenska vlada tej izjavi ni pridružila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine