14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Skorajšnja rešitev iransko-britanske krize? Iranski predsednik namignil na zamenjavo zaseženih tankerjev

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes namignil, da bi lahko britanski tanker, ki ga je Iran zasegel v Hormuški ožini, izpustili v zameno za iranski tanker, ki ga trenutno zadržujejo v Gibraltarju. “Ne želimo si napetosti in če bi sledili pravilom, tudi v Gibraltarju, bi lahko z naše strani prišel ugoden predlog,” je dejal Rohani.

 

Rohani je danes na seji iranske vlade poudaril, da si islamska republika ne želi konflikta v Perzijskem zalivu, je pa poudaril, da se ne bo uklanjala pritiskom in grožnjam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranski supertanker Grace-1 so na odprtem morju pred Gibraltarjem zasegli 4. julija, ker je zaradi tovora, namenjenega v Sirijo, domnevno kršil sankcije EU.

Približno dva tedna kasneje je Iran v strateško pomembni Hormuški ožini zasegel tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo. Teheran je tedaj sporočil, da je tanker trčil v ribiško ladjo in kršil mednarodno pravo.

London zavrača očitke Teherana, ta pa očitke prvega, vse skupaj pa se je razraslo v oster spor.

Iran se trenutno sicer sooča tudi z ostrimi pritiski ZDA, ki so lani odstopile od iranskega jedrskega sporazuma. Sankcije, ki jih proti Iranu vršijo ZDA, so močno vplivale na iransko gospodarstvo in islamski republiki otežile trgovanje z drugimi državami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine