30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Škandalozno: tesna zaupnika levičarskega severnomakedonskega premierja Zaeva, dobrega prijatelja Tanje Fajon, obtožena hudih pritiskov na ugledno mednarodno zdravstveno podjetje!

Severno Makedonijo pretresa nov škandal, v središču katerega sta dva tesna zaupnika makedonskega premierja Zorana Zaeva, znanega levičarja, ki velja za dobrega prijatelja slovenske evropske poslanke Tanje Fajon. Gre za direktorja severnomakedonske zdravstvene blagajne Dana Dončeva in tamkajšnjega zdravstvenega ministra Venka Filipceja, ki sta obtožena, da sta pritiskala na švedsko podjetje, naj se odpove nakupu makedonske zdravstvene ustanove Diamed za 11,5 milijona evrov. Pri tem ni šlo niti brez groženj s kazensko preiskavo, do katere je na koncu tudi prišlo. Vodi jo kar tožilka, ki je znana predvsem po svojih spornih odločitvah v škodo opozicije ter korist makedonske vlade.

 

Skopje pretresa nov hud škandal. Tokrat sta v njegovem središču pomembna zdravstvena uradnika, direktor zdravstvene blagajne Dan Dončev in zdravstveni minister Venko Filipce, oba tesna zaupnika predsednika severnomakedonske vlade Zorana Zaeva, ki je znan kot velik prijatelj zloglasne levičarske evropske poslanke Tanje Fajon in dober znanec Georgea Sorosa. Omenjena funkcionarja sta namreč obtožena zlorabe položaja v povezavi s poslom s podjetjem Diamed, vrednim več kot 11 milijonov evrov. Očita se jima, da sta zaradi poskusa pridobitve dobička pritiskala na vlagatelja, naj opusti nakup severnomakedonskega podjetja, ki ima v državi dializne centre, ter s tem želela povzročiti zamudo pri prodaji.

Dončev, sicer Zaev sorodnik, je glede na izvedene ukrepe želel vplivati na švedskega zdravstvenega velikana tako, da bi ga odvrnil od naložb v Makedoniji. To je storil tako, da je tujo družbo zavajal, da je njen lokalni partner, zasebna zdravstvena ustanova Diamed, hčerinska pravna oseba družbe Metropolitan, v kazenski preiskavi. Metropolitan je sicer leta 2014 s takratno vlado podpisal koncesijski sporazum za obdobje 20 let za zagotavljanje storitev zdravljenja dializnih bolnikov. V ta namen je bil ustanovljen Diamed, težava pa je nastala, ko se je njegova lastnica Vera Ivanova odločila, da družbo proda svetovno znanemu švedskemu podjetju.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine