25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Sirska vojska na prošnjo Kurdov vstopila v Manbidž

Sirska vojska je danes prvič v šestih letih vstopila v mesto Manbidž na severu države, potem ko jo je kurdska milica YPG pozvala k pomoči pred turško ofenzivo, ki jo je napovedala Ankara.

“Sirske vladne sile vabimo, da prevzamejo nadzor nad območji, s katerih smo se umaknili, predvsem v Manbidžu in nam pomagajo braniti ta območja pred turško invazijo,” so zapisali v YPG, katere pripadniki prevladujejo v koaliciji sirskih upornikov Sirske demokratične sile (SDF).

Tiskovni predstavnik sirske vojske je kasneje potrdil, da je vojska vstopila v mesto, oddaljeno približno 30 kilometrov južno od turške meje. Tam so že izobesili sirsko zastavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kurdska milica je sirsko vojsko pozvala k pomoči, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik približno 2000 ameriških vojakov iz Sirije, ki milici pomagajo v boju proti skrajni skupini Islamska država.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer že 12. decembra napovedal ofenzivno proti YPG na severu Sirije. Prejšnji petek pa je sporočil, da bodo operacijo preložili. V začetku tega tedna so kljub temu na mejo s Sirijo poslali okrepitve.

Rusija je vstop sirskih sil v Manbidž že označila za pozitiven korak. “Zagotovo bo to prispevalo k stabilizaciji razmer. Povečanje območja pod nadzorom vladnih sil (…) je brez dvoma pozitiven trend,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine