23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Širjenje novega koronavirusa: Peking spet zapirajo

Kitajska je v zadnjih 24 urah zabeležila 40 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 27 v Pekingu, kažejo podatki oblasti. Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanega s tržnico mesa, zelenjave in sadja Xinfadi v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah znova uvedli karanteno. S sredo se znova zapirajo vse šole, omejili so tudi izhode iz mesta.

“Razmere v prestolnici so izjemno hude,” je povedal tiskovni predstavnik pekinških oblasti Xu Hejian,AFP. V zadnjih petih dneh so v prestolnici potrdili 106 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Napovedali so testiranje lastnikov stojnic in upravnikov vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan lahko po novem testirajo 90.000 ljudi. Med drugim so testirali 8000 zaposlenih na tržnici Xinfadi in jih namestili v skupne namestitve za izolacijo.

Vse skupaj so doslej v Pekingu razkužili 276 tržnic, 11 so jih zaprli. Razkužili so tudi 33.000 podjetij s hrano in pijačo. Danes so zaprli tržnico Tiantaohonglian v okrožju Xicheng v osrednjem delu prestolnice, potem ko so pri enem od zaposlenih potrdili okužbo. Za sedem okoliških stanovanjskih sosesk so odredili karanteno, v celotni prestolnici pa za skupaj 29.

Taksi službam in drugim prevoznikom so prepovedali prevoze iz mesta, da bi zajezili izbruh. Izslediti skušajo tudi tiste, ki so odšli v druge dele države. “Visoko ogroženi ljudje, ki so zapustili Peking, morajo takoj obvestiti lokalne oblasti,” je pozval Xu.

Kasneje so oblasti prebivalce pozvale, naj mesto zapuščajo le iz nujnih razlogov. Vsak, ki bo odšel iz mesta, mora poleg tega imeti negativen test na novi koronavirus, opravljen v sedmih dneh pred odhodom. Tisti, ki živijo na območjih srednjega ali visokega tveganja, pa Pekinga sploh ne smejo zapustiti.

Šolske oblasti so medtem tudi znova zaprle vse šole v 21-milijonskem mestu. Od srede se tako učenci vračajo k pouku na daljavo.

S pekinškimi okužbami so povezane tudi štiri okužbe v provinci Hebei, ki obkroža glavno mesto, ter en primer v provinci Sečuan na jugozahodu države.

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni je v ponedeljek sporočil, da je sev virusa, ki so ga našli v pekinškem izbruhu, enak glavnemu sevu v evropskih državah. Najverjetneje je, da je prenašalec prišel iz neke druge države ali pa iz drugega dela Kitajske, je pojasnil glavni epidemiolog Wu Zunyou.

Danes so poročali o osmih uvoženih primerih novega koronavirusa

Zadnje novice

Sorodne vsebine