10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Severna Koreja se hvali z novim visokotehnološkim orožjem

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je osebno nadzoroval preizkus novega visokotehnološkega taktičnega orožja pri akademiji za znanost nacionalne obrambe, so v četrtek poročali severnokorejski državni mediji. Preizkus naj bi bil uspešen, ni pa znano, za kakšno orožje gre.

Ameriški predsednik Donald Trump je svoj vrh s Kimom junija v Singapurju označil za velik uspeh, kasneje pa tvitnil, da je severnokorejske jedrske nevarnosti konec. Svoje kritike sproti opozarja, da Severna Koreja od vrha s Kimom ni izvedla nobenega oborožitvenega preizkusa. Glede na uradne medije v Pjongjangu se je to zgodilo v četrtek, čeprav podrobnosti niso znane.

Severna Koreja in ZDA še nista prišla do skupnega stališča, kaj pomeni denuklearizacija Korejskega polotoka, Pjongjang pa po mnenju analitikov s tem testom pošilja signal Washingtonu, da bi bilo pred morebitnim drugim vrhom Kima in Trumpa treba odpraviti nekaj sankcij. Za kaj resnega oziroma jedrskega ni šlo, saj bi to zaznale naprave Južne Koreje in ameriške vojske.

Profesorja severnokorejskih študij z univerze v Seulu Yang Moo-jin je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da je bil test signal ZDA, da potrpežljivost Pjongjanga ni neskončna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine