-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Severna Koreja razglasila zmago nad covidom

Piše: STA

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo v Pjongjangu razglasil zmago nad covidom-19, so danes poročali državni mediji. Vseeno je opozoril, da mora Severna Koreja ostati pozorna in učinkovito nadzorovati svoja obmejna območja. Njegova sestra Kim Yo-Jong je medtem nakazala, da je tudi Kim med epidemijo zbolel za covidom-19.

“Takšno obvladovanje epidemije je čudež brez primere v svetovni zgodovini javnega zdravja,” je v sredo na nacionalnem srečanju o ukrepih za boj proti epidemiji dejal Kim. Oblasti sicer že skoraj dva tedna niso poročale o sumu okužb, povezanih s covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kimova sestra je medtem sporočila, da je severnokorejski voditelj med izbruhom epidemije zbolel tudi sam. “Kim je v dneh te karantenske vojne trpel za visoko vročino, vendar ni mogel ležati niti za trenutek, saj je razmišljal o ljudeh, za katere je odgovoren,” je dejala. Za izbruh covida-19 v državi je okrivila Južno Korejo ter posvarila pred povračilnimi ukrepi.

Seul se je na to že odzval in izrazil obžalovanje, da Pjongjang izreka nesramne, grozeče in neutemeljene obtožbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je izbruh covida-19 prvič uradno potrdila sredi maja. Za boleznijo naj bi glede na podatke oblasti od konca aprila zbolelo 4,8 milijona prebivalcev. Pjongjang sicer okužbe označuje kot “primere vročine”. Umrlo naj bi 74 ljudi.

Strokovnjaki, ki jih navaja AFP, menijo, da izjava o zmagi kaže na to, da Severna Koreja želi nadaljevati z drugimi prednostnimi nalogami, kot je spodbujanje gospodarstva ali izvedba novega jedrskega poskusa.

Vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa že dolgo dvomijo o statističnih podatkih Pjongjanga glede števila okužb in trditvah, da je epidemijo obvladal. Država ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu. Ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego in naj ne bi imela zdravil ali cepiv proti covidu-19.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine