8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Severna Koreja pristala na zaprtje raketnega poligona

Severna Koreja je na srečanju severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina v Pjongjangu privolila v konkretne korake v smeri jedrske razorožitve. Kim je pristal na zaprtje enega glavnih raketnih poligonov in je dejal, da si želi v bližnji prihodnosti obiskati Seul.

 

Južnokorejski predsednik je na skupni novinarski konferenci dejal, da je pristal na to, da bo mednarodnim strokovnjakom dovolil spremljanje zaprtja raketnega testnega poligona in raketnega izstrelišča v Sohaeju na severnokorejski zahodni obali.

Ob tem je dodal, da je zaprtje glavnega jedrskega raziskovalnega centra v Yongbyonu, kjer sta jedrski reaktor in objekt za predelavo jedrskega gorivo, odvisno od ukrepov ZDA.

Kdaj bodo severnokorejske zmogljivosti uničene in kaj točno Pjongjang želi od ZDA, ni jasno. Kim prav tako ni nič povedal o uničenju obstoječega jedrskega arzenala, kar zahtevajo ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moon je dejal, da sta se Koreji dogovorili za odstranitev vseh nevarnosti, ki bi lahko sprožile vojno na Korejskem polotoku. “Popolna denuklearizacija je v ne tako oddaljeni prihodnosti,” je dodal.

Južnokorejski predsednik je tudi dejal, da sta se državi dogovorili za skupno kandidaturo za poletne olimpijske igre leta 2032.

“Znova bomo vzpostavili normalno življenje,” je zagotovil Moon, ki je prvi južnokorejski predsednik na obisku v Pjongjangu po 11 letih.

Severnokorejski voditelj je medtem izrazil željo, da bi kmalu obiskal Seul. Moon je dodal, da bi se to lahko zgodilo še letos, razen v primeru “posebnih okoliščin”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine