30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Severna Koreja izstrelila rakete proti Japonskemu morju; diktator Kim Joung-un spet skuša zbujati pozornost

Generalštab oboroženih sil Južne Koreje je sporočil, da je komunistična Severna Koreja danes zjutraj iz vzhodnega dela države v Japonsko morje izstrelila “več neidentificiranih projektilov kratkega dosega”. To je prva tovrstna poteza države, ki ji vlada Kim Jong-un, po več kot letu dni. Domnevne rakete so letele do 200 kilometrov daleč in padle v morje.

Iz generalštaba so sprva sporočili, da je Pjongjang okoli 9. ure po lokalnem času izstrelil raketo kratkega dosega, nato pa, da je izstrelil “več neidentificiranih projektilov kratkega dosega”. Po poročanju lokalnih medijev je šlo verjetno za poskus rakete kratkega dosega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Če bodo izstrelitve raket kratkega dosega potrjene, bi bil to prvi raketni preizkus Pjongjanga od novembra 2017, ko so izvedli poskus medcelinske balistične rakete. Po tem poskusu je Severna Koreja razglasila, da so njene jedrske zmogljivosti popolne in obnovila pogovore z Južno Korejo in ZDA. Lani, ko se je mladi komunistični diktator Kim prvič srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Singapurju, Severna Koreja ni izvedla nobenega raketnega ali jedrskega poskusa.

Projektile je po navedbah Seula Severna Koreja izstrelila s polotoka Hodo blizu vzhodnega obalnega mesta Wonsan v smeri severovzhoda. Leteli so od 70 do 200 kilometrov daleč proti Vzhodnemu morju, ki ga Tokio imenuje Japonsko morje, so dodali.

V Seulu so izpostavili, da skupaj z ZDA pozorno spremljajo ravnanje Severne Koreje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je povedala, da so seznanjeni z ravnanjem Pjongjanga in da bodo nadaljevali s spremljanjem razmer. Japonsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so projektili padli daleč od japonske obale in da država ni ogrožena.

Dan pred novimi izstrelitvami je zunanji minister Južne Koreje Kang Kyung-wha izjavil, da mora Pjongjang pokazati jasno vidne, konkretne in bistvene ukrepe v smeri jedrske razorožitve, če želi doseči omilitev gospodarskih sankcij.

To vprašanje je bilo v središču februarskega vrha Kima in Trumpa v Hanoju, ko je Kim zahteval takojšnjo odpravo sankcij, a dogovora ni bilo, ker se nista uspela dogovoriti, kaj naj v zameno stori Pjongjang, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ta teden je sicer namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son Hui opozoril Washington pred “neželenimi dogodki”, če ne bo spremenil stališča do sankcij.

Severna Koreja se sicer sooča z resnim pomanjkanjem. Okoli deset milijonov prebivalcev ogroža lakota, potem ko je bila zaradi suše in drugih neugodnih vremenskih razmer zadnja letina najslabša v desetletju. Ravno v petek je Svetovni program za hrano opozoril, da so morali prebivalcem obrok hrane s sedanjih 380 gramov zmanjšati na 300 gramov na dan in da bodo verjetno morali obroke še zmanjšati.

Južnokorejski analitik Ankit Panda sicer meni, da Kim z današnjim poskusom moratorija na raketne poskuse, ki si ga je sam postavil, ni kršil, saj se nanaša samo na medcelinske balistične rakete, poroča AFP.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine