8.6 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Severna Koreja izpustila tri priprte Američane

Severna Koreja je včeraj izpustila tri priprte Američane. Ti so trenutno z državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom že na poti v domovino, kjer jih bo pričakal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Ta je dejanje Severne Koreje pozdravil kot “pozitivno gesto dobre volje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Z veseljem sporočam, da je državni sekretar ZDA Mike Pompeo na poti iz Severne Koreje nazaj v ZDA s tremi izjemnimi gospodi, ki jih vsi želijo spoznati. Zdijo se dobrega zdravja,” je na Twitterju zapisal Trump.

Pompeo se je danes mudil v Severni Koreji, da bi pripravil vse potrebno za načrtovano srečanje Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Trump je še dodal, da je imel Pompeo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom “dobro srečanje” in da sta “datum in kraj srečanja določena”. Bela hiša drugih podrobnosti ni razkrila.

Pompeo bo z nekdanjimi priporniki – Kimom Dong-chulom, Kimom Hak-songom in Kimom Sang-dukom – pristal na vojaškem letališču v bližini Washingtona v četrtek približno ob 2. uri po lokalnem času. Kot je še zapisal Trump, jih bo tam pričakal tudi sam.

Kim Dong-chul, ameriški pastor južnokorejskega porekla, je bil v Severni Koreji v pridržanju od leta 2015, ko so ga aretirali zaradi vohunjenja. Leta 2016 je bil obsojen na deset let težkega dela. Kim Hak-song in Kim Sang-duk, slednji znan tudi kot Tony Kim, sta predavala na univerzi za znanost in tehnologijo v Pjongjangu, ki jo finančno podpirajo evangeličani, prijeli pa so ju lani zaradi suma “sovražnih dejanj do države”.

Severno Korejo je kljub nekdanjim sovražnim odnosom med Washingtonom in Pjongjangom v preteklosti vsako leto obiskalo več sto Američanov. State Department je nato septembra lani ameriškim državljanom prepovedal potovanja v to državo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine