13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Sever Evrope v objemu vročine, suše in gozdnih požarov

Sever Evrope se to poletje sooča z nenavadno visokimi temperaturami, sušo in gozdnimi požari. Na Švedskem poročajo o najvišjih temperaturah v zadnjem stoletju, kmetje pa svojo živino celo pošiljajo v zakol, saj jim primanjkuje sena, s katerim bi jo nahranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Švedskem še vedno divjajo številni gozdni požari, razmere pa bi se lahko konec tedna še zaostrile. Število požarov je danes naraslo na več kot 60. Štiri največje požare oblasti ne morejo več pogasiti in jih poskušajo sedaj le omejiti, da bi povzročili čim manj škode, piše nemška tiskovna agencija dpa.

O najhujših požarih poročajo nekaj sto kilometrov severno od Stockholma, kjer pozivajo prebivalce, naj zapustijo svoje domove. Že v četrtek so evakuirali več vasi.

Poljska je medtem že zaprosila za finančno pomoč Evropsko unijo, saj je več kot 91.000 kmetij prizadela suša. Latvija pa je že junija razglasila izredne razmere na področju kmetijstva in zaprosila za evropska sredstva.

V začetku tedna so zaradi gozdnih požarov na zahodu Latvije evakuirali vas, gasilci pa požara do danes še vedno niso spravili pod nadzor. Pri gašenju pomagajo tudi prostovoljci, med njimi kmetje, ki pomagajo z dostavo vode s traktorji.

Na območju gorovja Tatre, ki meji na Poljsko in Slovaško, pa se morajo zaradi visokih temperatur spopadati z močnimi nevihtami in hudourniškimi poplavami. Iz neke vasi na Slovaškem so morali evakuirati okoli 300 ljudi.

Iz Nemčije so sicer o suši poročali že v maju in juniju, pridelovalci pa svarijo pred skromnim pridelkom, ki bo po nekaterih ocenah tudi za pol manjši. Imajo pa tudi tu težave z gozdnimi požari. V zvezni deželi Saška-Anhalt je požar uničil 80 hektarjev gozdnatih površin.

V Veliki Britaniji so ognjeni zublji na severozahodu Anglije divjali kar tri tedne, preden so domnevno podtaknjen požar v četrtek pogasili. Zaradi izjemne suše svarijo pred novimi požari.

Zadnje novice

Sorodne vsebine