11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Sedaj že znano: obglavljeni moški v Parizu je bil srednješolski učitelj, obglavil pa ga je njegov 18-letni učenec, sicer skrajni islamist!

V Franciji so po novem terorističnem napadu v predmestju Pariza, v katerem je bil obglavljen učitelj, ponoči pridržali štiri ljudi, med njimi mladoletnika. Gre za sorodnike napadalca, ki ga je policija v posredovanju ubila.

 

Napad se je zgodil v petek okrog 17. ure v bližini šole v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine. Moški z velikim nožem je napadel učitelja in mu odrezal glavo. Po navedbah prič je pri tem vzklikal “Alah akbar”, arabsko za “Bog je velik”.

Šlo naj bi za 18-letnika

Policija ga je kmalu izsledila in ga v posredovanju, ko naj bi jim grozil, ubila. Policija ni navedla podrobnosti o napadalcu, po navedbah nekaterih virov pa naj bi šlo za 18-letnika, rojenega v Moskvi, ki naj ne bi bil znan policiji.

Policija poleg tega preiskuje tvit, objavljen na računu, ki prikazuje učiteljevo glavo in ki je bil medtem že zaprt. Zaenkrat še ni jasno, če je sporočilo, ki vsebuje grožnjo predsedniku Emmanuelu Macronu kot “vodji nevernikov”, objavil napadalec.

Po poročanju francoskih medijev je bil žrtev učitelj zgodovine in geografije, ki je v šoli govoril o svobodi izražanja in jim v tem okviru minuli teden tudi pokazal karikature islamskega preroka Mohameda. Muslimanskim šolarjem naj bi svetoval, da zapustijo učilnico, če bi se lahko počutili užaljene. Šola naj bi zaradi tega prejela nekaj pritožb.

Francija je bila v preteklih letih večkrat tarča islamističnih napadov. Pred nekaj tedni se je pred prostori uredništva satirične revije Charlie Hebdo zgodil napad z nožem. Trenutno sicer poteka sojenje proti osumljenim vpletenosti v teroristični napad na revijo leta 2015.

Napad je v Franciji sprožil val ogorčenja

Preiskavo je nemudoma prevzel protiteroristični urad. Prizorišče je v petek obiskal tudi predsednik Emmanuel Macron, ki je potrdil, da vse kaže na nov “islamistični teroristični napad”.

V francoskem parlamentu so poslanci vstali v počastitev ubitega učitelja in prav tako obsodili “grozljiv teroristični napad”. Notranji minister Gerald Darmanin, ki je bil na poti v Maroko, se je vrnil v Pariz.

Zadnje novice

Sorodne vsebine