10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Se znova obeta krvav spopad med Indijo in Pakistanom zaradi Kašmirja? V dosedanjih njunih vojnah umrlo preko 70 tisoč ljudi!

Indija je danes opozorila Pakistan, naj se ne vmešava v njene notranje zadeve, kakršna je bila odločitev indijske vlade, da odpravi avtonomijo v indijskem delu Kašmirja. Slikanje izrednih razmer v regiji ne bo uspelo, so se v New Delhiju odzvali na odločitev Islamabada, da izžene posebnega indijskega odposlanca in prekine trgovinske odnose.

 

Indijsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost poudarilo, da je bila odločitev o odpravi 370. člena ustave, ki zagotavlja večinsko muslimanski indijski zvezni državi Jamu in Kašmir posebno avtonomijo, “povsem notranja zadeva Indije”. “Poskusi vplivanja v notranje pristojnosti s slikanjem izrednih razmer v regiji pa ne bodo uspeli,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so tudi prepričanje, da bo ukrep dejansko pospešil gospodarski razvoj te večinoma muslimanske pokrajine sredi Himalaje, ki je sicer razdeljena med Indijo, Pakistan in v manjšem delu tudi na Kitajsko.

Državi sta se sicer zaradi Kašmirja zapletli v tri od njunih štirih vojn. V zadnjih 30 letih je bilo zaradi oboroženega spora v indijskem delu Kašmirja ubitih okoli 70.000 ljudi, večinoma civilistov.

V Pakistanu so prepričani, da je indijska odprava avtonomije Kašmirja uperjena proti tamkajšnjemu muslimanskemu prebivalstvu in namenjena spreminjanju etnične strukture. Menijo tudi, da je odločitev New Delhija v nasprotju z mednarodnim pravom in zahtevajo obravnavo zadeve v Varnostnem svetu Združenih narodov.

V sredo so se v Islamabadu odločili tudi za odpoklic lastnega odposlanca iz New Delhija in izgon indijskega. Hkrati so prekinili dvostranske trgovinske odnose z Indijo.

Indija je sicer v ponedeljek z odlokom o odpravi avtonomije Kašmirju na območju uvedla tudi policijsko uro, da bi preprečila morebitne proteste in izgrede. Na območju je zdaj omejeno združevanje ljudi, prekinjen je dostop do interneta in telefonskega omrežja.

Kot sporočajo aktivisti z območja, je bilo v okviru teh ukrepov že aretiranih več sto politikov in njihovih pomočnikov ter separatističnih voditeljev. Hoteli, gostišča, vladne stavbe pa tudi nekatere zasebne so postali zasilni zapori, kjer zdaj zadržujejo okoli 400 ljudi. Aretacije se izvajajo že vse od ponedeljka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine