4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Se Severna Koreja mehča? Ameriški državni sekretar Pompeo v nedeljo znova na pogovore s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo v nedeljo ponovno obiskal Pjongjang, kjer se bo srečal s predsednikom Severne Koreje Kim Jongom-unom. Pred tem bo obiskal Tokio, za Pjongjangom pa še Seul in Peking.

 

State Department sporoča, da se bo Pompeo v soboto in nedeljo, 6. in 7. oktobra, v Tokiu srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem in zunanjim ministrom Tarom Konom.

V Pjongjangu se bo v nedeljo srečal s Kimom, nato pa bo odpotoval v Seul, kjer se bo v nedeljo in ponedeljek sešel s predsednikom Južne Koreje Moon Jae-inom in zunanjo ministrico Kang Kyung-wha. Iz Seula bo Pompeo v ponedeljek odpotoval v Peking.

Po napovedih State Departmenta bo Pompeo med azijsko turnejo poudarjal, da se ameriška vlada še naprej osredotoča na dokončno in preverljivo denuklearizacijo Severne Koreje in dolgotrajno zavezo ZDA zavezništvom in partnerstvom v regiji.

Predsednik ZDA Donald Trump je prejšnji teden v New Yorku napovedal, da namerava imeti še drugi vrh s Kimom, to pa bo tudi tema obiska ameriškega državnega sekretarja na pogovorih v Severni Koreji. Trupm in Kim Jong-un sta se prvič sešla junija v Singapurju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine