22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Se obeta zaostrovanje razmer? Putin v Venezuelo poslal letalo z ruskimi vojaki

Na glavnem venezuelskem letališču je v soboto pristalo tovorno letalo z ruskimi oznakami, kar je v skladu s poročili, da je Moskva v državo poslala bojne enote in višjega vojaškega poveljnika, da bi tako skušali pomagati ohraniti Madurov režim!

Neodvisni venezuelski novinar Javier Mayorca je na svojem Twitter računu zapisal, da sta na caracaškem letališču Maiquetia pozno v soboto pristali letali z ruskimi oznakami, tovorno letalo Antonov An 124 in še eno manjše letalo. Letali je stražila venezuelska nacionalna garda, novinar pa trdi, da je v državo tako prišlo 100 ruskih vojakov, ki jih tam vodi general Vasilij Tonkoškurov, vodja Mobilizacijskega direktorata pri ruskih oboroženih silah.

Po spletu so po poročanju portala Breitbart prav tako zaokrožile fotografije letal, obkroženih z uniformiranimi moškimi na letališki ploščadi. Sklepa se, da bi Rusija lahko tudi z vojaško silo pomagala ohranjevati režim diktatorja Nicolasa Madura.

Venezuelski režim in rusko veleposlaništvo molčita
Prisotnosti ruskih oboroženih sil nista potrdili niti Venezuela niti tamkajšnje rusko veleposlaništvo, dejstvo pa je, da ima Rusija v Venezueli velike interese, tako kot tudi Kitajska. Obe sta namreč obubožani in propadli socialistični državi že posodili več milijard dolarjev, prav tako pa je Rusija glasno kritizirala ameriške sankcije proti tiranskemu režimu v Venezueli. Prav tako z nafto najbogatejšo državo na svetu sodeluje na energetskem področju, Venezuela pa je tudi pomemben izvozni trg za rusko orožje, med letoma 2005 in 2013 je bilo namreč po podatkih ruske tiskovne agencije med državama sklenjenih 30 pogodb v vrednosti 11 milijard dolarjev.

Rusija ima dolgo zgodovino vojaškega vmešavanja v tujini
Rusija pod vodstvom avtoritarnega Vladimirja Putina ima sicer dolgo zgodovino vojaškega vmešavanja v tujini. Takšnim primerom smo bili lahko priča v Siriji, kjer Putin podpira režim Bašarja Al Asada ali pa v Ukrajini, kjer so med drugim v nasprotju z mednarodnim pravom anektirali polotok Krim, proruske paravojaške enote pa prav tako terorizirajo prebivalstvo v Donbasu.

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine