10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Se Italiji obetajo nove predčasne volitve? Italijanski premier danes na skrivnostnih pogovorih s predsednikom republike

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je zaradi krize v italijanski vladi danes sprejel premierja Giuseppeja Conteja. Pogovor je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajal eno uro, Conte pa po srečanju ni dajal izjav.

 

Vsebina pogovorov ni znana. Italijanski mediji ugibajo, da želi Conte preoblikovati vlado, da bi preprečil razpad vladajoče koalicije desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd. Ta je že več mesecev tik pred razpadom, zaradi nesoglasij glede hitre železniške proge pa je tik pred razpadom.

Gibanje pet zvezd je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje hitre železniške povezave med Torinom in Lyonom, znane tudi kot Tav. V Gibanju pet zvezd menijo, da je naložba okoljsko nevzdržna in potratna.

Zgornji dom italijanskega parlamenta je na sredinem glasovanju predlog gibanja zavrnil, čeprav so senatorji iz vrst Gibanja pet zvezd glasovali zanj. Gradnja proge, ki jo Liga vztrajno zagovarja, se bo tako nadaljevala. Že marca je italijanska vladajoča koalicija zaradi tega vprašanja skoraj razpadla.

Notranji minister Matteo Salvini je v ponedeljek opozoril, da bi “ne” več milijard evrov vrednemu projektu, za katerega je Italija pridobila tudi evropska sredstva, ogrozil vlado. Omenil je tudi možnost predčasnih volitev. Po navedbah nekaterih virov, na katere se sklicuje italijanska tiskovna agencija Ansa, bi bile lahko volitve 6. ali 13. oktobra.

Po poročanju italijanskih medijev se je Salvini v sredo zvečer o razmerah v vladajoči koaliciji posvetoval s premierjem Contejem. V medije je pricurljalo, da je Salvini Conteju dejal, da bo v koaliciji ostal le, če bo ugodil njegovim pogojem. Med drugim naj bi zahteval odstavitev ministrov za promet, obrambo in gospodarstvo, ki nasprotujejo njegovim projektom in politikam.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je možno tudi “mehkejše” preoblikovanje vlade.

Če bo vladna koalicija razpadla, bi lahko že oktobra sledile predčasne parlamentarne volitve. Glede na javnomnenjske raziskave bi na volitvah zmagala Liga, ki bi lahko vladala z manjšo skrajno desno stranko Bratje Italije.

A Mattarella je že večkrat dal vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najkasneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na februar ali marec prihodnje leto, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine