9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Se Italiji obeta levičarska vlada? Gibanje Pet zvezd gre v pogovore z levičarsko Demokratsko stranko

Vodja italijanske opozicijske Demokratske stranke (PD) Nicola Zingaretti je danes sporočil, da so se z Gibanjem pet zvezd pripravljeni pogovarjati o oblikovanju vlade, ki bo delovala do konca zakonodajnega mandata. Če to ne bo mogoče, pa je bolje, da gredo na splošne volitve, je povedal po srečanju vodstva PD.

 

Zingaretti je danes s soglasno odločitvijo vodstva stranke prejel mandat za pogovore s populističnim gibanjem Luigija Di Maia o možnostih oblikovanja vlade, ki bi bila na oblasti do konca petletnega zakonodajnega mandata. To pomeni še približno tri leta in pol.

Če oblikovanje vlade za dokončanje mandata ne bo mogoče, pa je bolje, da gre Italija na predčasne volitve, je dodal vodja italijanskih socialdemokratov po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Vodja največje opozicijske stranke je predstavil tudi pet zahtev za pogovore z gibanjem. To so med drugim lojalno članstvo v EU, spremembe pri upravljanju migracijskih tokov ter pri ekonomskih in socialnih politikah.

“Nikoli nisem demoniziral gibanja, a moramo priznati, da so med nami globoke razlike,” je še poudaril Zingaretti.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo ob 16. uri začel dvodnevna posvetovanja s političnimi strankami o nadaljnjih korakih, potem ko je v torek odstopil premier Giuseppe Conte ter je tako po 14 mesecih razpadla vlada Gibanja pet zvezd in Lige.

Najprej se bo sestal s predsednikoma obeh domov parlamenta, nato pa še s predstavniki parlamentarnih strank. Predstavnike gibanja in PD bo predvidoma sprejel v četrtek.

Če se tema dvema strankama ne bo uspelo dogovoriti o oblikovanju vlade, ki jo je prvi predlagal nekdanji premier iz vrst PD Matteo Renzi, bodo morali Italijani na predčasne volitve. Mattarella mora najprej zahtevati razpustitev parlamenta. Volitve morajo potekati od 45 do 70 dni po razpustitvi, pri čemer običajno za njihovo pripravo potrebujejo 60 dni. Kot možna datuma se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP omenjata 27. oktober in 3. november.

Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Volitve bi bile verjetno v tem primeru spomladi prihodnje leto.

Vladi PD in gibanja ostro nasprotuje vodja Lige Matteo Salvini, ki je z vložitvijo nezaupnice Conteju pred dvema tednoma sprožil vladno krizo. Salvinijev cilj so čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve, saj želi izkoristiti visoko javnomnenjsko podporo Lige, ki trenutno znaša med 36 in 38 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine