17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Še en uspeh Trumpa v boju proti islamiskim ekstremistom? ZDA potrdile smrt vodje Al Kaide na Arabskem polotoku

ZDA so v četrtek po lokalnem času potrdile, da so v operaciji, ki jo je ukazal predsednik ZDA Donald Trump, ubile voditelja jemenskega krila teroristične mreže Al Kaida Kasima al Rimija, ki je bil na čelu Al Kaide na Arabskem polotoku od leta 2015. V napadu z brezpilotnim letalom je bil po navedbah iz Washingtona ubit tudi al Rimijev predhodnik.

 

Kdaj natančno se je napad zgodil, ZDA po poročanju nemške tiskovne agencije dpa niso sporočile.

Za al Rimija je bila razpisana nagrada v višini do deset milijonov ameriških dolarjev. Ameriške oblasti ga povezujejo s številnimi napadi, vključno z napadom na ameriško veleposlaništvo v Jemnu leta 2008. Al Kaida na Arabskem polotoku je nedavno prevzela tudi odgovornost za decembrsko streljanje v oporišču ameriških mornariških zračnih sil Pensacola na zahodu Floride, v katerem je častnik savdske vojske ustrelil tri ameriške vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Rimi je bil v preteklosti vojaški poveljnik Al Kaide. V Afganistanu je po navedbah Bele hiše delal za pokojnega voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna.

Ameriški časnik New York Times je že konec januarja poročal, da naj bi bil al Rimi ubit v zračnem napadu. Trump je prek Twitterja posredoval to objavo, uradne potrditve novice pa takrat ni bilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine